A fideszesek békések, de a zsidókkal szembeni erőszakkal engedékenyek

2014.08.04. 16:36
  • a Jobbik szavazói fogadják el leginkább az erőszakot
  • a fideszesek a legbékésebbek
  • a falvakban élők pacifistábbak, mint a városiak
  • az emberek 29 százaléka elfogadhatónak tartja az erőszakot a romákkal szemben
  • melegekkel szemben 14, zsidókkal szemben pedig 16 százalék

A Political Capital megrendelésére a politikai erőszakról készített felmérést a Szonda Ipsos. Arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek mely esetekben tartják elfogadhatóan az erőszakot. A választható lehetőségek: veszélyben a nemzet, a kormány elnyomja az állampolgárokat, korlátozni akarják a személyes szabadságot, veszélyben a természeti értékek és a jövő generáció, veszélyben a megélhetés, veszélyben a család.

Nem túl meglepő módon arra jutottak, hogy az emberek 47 százaléka akkor fogadja el leginkább az erőszakot, ha a családját veszélyeztetik. 40 százalék akkor is elfogadja az erőszakot, ha a nemzetet fenyegeti veszély, 30 százalék pedig akkor, ha a megélhetése kerül veszélybe.

A Jobbik szavazói mind a hét helyzetben sokkal inkább igazolhatónak tartják az erőszakot, mint a többi párt szavazói.

A Fidesz szavazói a legpacifistábbak, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy a szavazók között ők a legkevésbé elégedetlenek, ezért minden olyan reakciótól idegenkednek, ami felfordulást kelthet.

Érdekes adat, hogy a községekben élők kevésbé fogadják el az erőszakot, mint a városiak. A 30 év alattiak pedig sokkal nafgyobb arányban fogadják el az erőszakot, ha a személyi szabadságukról van szó, mint az idősek.

Az emberek 63 százaléka elfogadhatónak tartja az erőszakot terroristákkal szemben, bűnözők ellen pedig 57 százalék. A "nemzet ellenségei, hazaárulók" kategóriára 40 százalék gondolta, hogy elfogadható lehet az erőszak.

A romákkal szembeni erőszakot 29 százalék tartja valamilyen formában elfogadhatónak, melegekkel és zsidókkal szemben 14, illetve 16 százalék tartja igazolhatónak. A kábítószerhasználókkal, zsidókkal és melegekkel szemben a Fidesz szimpatizánsok inkább elfogadják az erőszakot, mint a balközép pártokra szavazók.