Az Emmi nem szól bele, Szózat vagy Örömóda

2014.08.05. 00:10

Hétfő este jelent meg a parlament honlapján Rétvári Bence államtitkár válasza az ELTE diplomaosztóinak zeneválasztását kritizáló jobbikos kérdésre. A Jobbik képviselője, Staudt Gábor még július közepén adott be kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető miniszterhez "Szózat helyett Örömóda?" címmel.

Staudt arról írt, hogy a közelmúltban több állampolgári megkeresés is érkezett hozzá az ELTE Társadalomtudományi Karának diplomaosztó ünnepségein tapasztaltak miatt, amiatt, hogy a rendezvények zárásaként a Szózat helyett Beethoven Örömódáját játszották le és énekeltették el a szervezők. A jobbikos képviselő EU-ellenes hangvételű levelében megkérdezte, egyetért-e a miniszter ezzel a gyakorlattal, sőt, konkrétan arra is rákérdezett, mit kíván tenni, hogy "a kar szereptévesztő magatartása ne terjedjen el más oktatási intézményekben is."

A levélre a miniszter helyett Rétvári válaszolt, elég röviden. Reagált pár szóban a hangvételre, mondván: (Staudt) "levelében számos állítást fogalmazott meg az Európai Unióval és annak szimbólumaival kapcsolatban, mely állításokkal nem értek egyet, de válaszomban kérdéseire koncentráltam."

A kérdés érdemi részére pedig az volt Rétvári válasza, hogy az ügy nem tartozik az Emmi felelősségi körébe. Azt írta:

Nincs ugyanis olyan jogszabály, vagy fenntartói utasítás, mely szabályozná, hogy egy felsőoktatási intézmény diplomaosztó ünnepségén milyen zeneműveket lehet vagy nem lehet játszani, és nem is áll szándékunkban ilyet bevezetni. Ez az adott felsőoktatási intézmény hatáskörébe tartozik.

Nyelvünk egyedi és megismételhetetlen

A magyar nyelv önmagából fakad, és csak magához hasonlítható – ezt Usztics Mátyás óta tudjuk, aki szerint a gondolkodásunkban másokhoz képest egész más van. Miért énekeljünk ódákat az örömről, amikor különlegességünket mi sem bizonyítja jobban, mint azok az 1800-as évek közepén Dél-Franciaországban talált barlangrajzok, amiket egy magyar kutató tudott csak megfejteni, mi más, mint a magyar nyelv segítségével. Hahaha, erre varrj gombot, Európa! A rajzokon vonalak, azokon pontok voltak láthatók, a magyar kutató rájött, hogy egy pont 1-nek felel meg, egy vonal pedig 10-nek. Matematikai alapon jött ki, hogy az ábrának csak magyarul van értelme: hat pont és egy vonal például összesen hat-von, azaz hatvan! Hazádnak rendületlenül, maradjunk a Szózatnál!

Konteó-nap az Indexen