Már nem menő kirabolni a dohányboltokat

2014.08.07. 08:44
Míg tavaly augusztusban 59 nemzeti dohányboltot raboltak ki, addig idén júniusban már csak hatot.

A Magyar Nemzet az ORFK adataira hivatkozva azt írja, hogy 2013 júniusának vége és 2014. július elseje között 358 trafikrablás történt, ráadásul a múlt év majdnem minden napjára jutott ilyen bűncselekmény.

Az esetek nagyjából felében betörés miatt indult eljárás, közel száz alkalommal rablás gyanúja merült fel, két-két tucat esetben pedig lopás, rongálás és csalás kapcsán kellett nyomozniuk a rendőröknek. Néhány ügyben sikkasztás, kényszerítés, kifosztás vagy garázdaság miatt indult eljárás. A rendőrségi adatok szerint az ügyek háromnegyedében ismeretlen személy követte el a bűncselekményt, 91 eljárásban viszont volt gyanúsított.

Az esetek harmadát a fővárosban és Pest megyében jegyezték fel, miközben egyes megyékben jóformán ismeretlen fogalom a trafikrablás. Tolnában tizenkét hónap alatt például két ügy indult, Csongrádban három, Szabolcsban és Jász-Nagykun-Szolnokban pedig összesen négy-négy.

Tavaly ősszel és télen némileg apadt a dohányboltok elleni bűncselekmények száma, átlagosan napi egy betöréssel, lopással, rablással vagy rongálással azonban ekkor is számolniuk kellett a dohányboltok üzemeltetőinek. A helyzet tavasszal normalizálódott, míg márciusban 21 nyomozás indult, áprilisban és májusban már csak 13, illetve 12 esetben indult eljárást, míg júniusban mindössze hat esetet jegyeztek fel.