Ledózerolták a miskolci nyomortelepet

2014.08.08. 11:01

Ledózeroltak egy nyomortelepet Miskolc Martin-kertvárosi városrészében pénteken, a valamikori tízlakásos Dráva utcai társasházból nyolc önkormányzati lakást már korábban kiüríttek, egy lakást végrehajtással megvásárolt a város, egy családdal azonban még nem tudott megállapodni az önkormányzat, ők még maradtak, lényegében körbebontották őket.

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere a helyszínen emlékeztetett arra, hogy 35 ezer miskolci nevével, aláírásával állt ki az önkormányzat nyomortelep-felszámolási programja mellett, ezen gettószerű terület felszámolása után „megyünk tovább, természetesen az ott élőkkel, családokkal egyeztetünk sorsukról és a bontásról egyaránt”.

Hozzátette: elkötelezettek a működő jogrend és a város nyomortelepeinek felszámolása mellett, ebben a küzdelemben nincs visszaút, sosem fognak azoknak a pártjára állni, akik nem tartják be a jogszabályokat, és hosszú évek óta nem fizetik a bérleti és közüzemi díjakat. Elmondta azt is, hogy a Dráva utcai házakban élőkkel egyenként egyeztetettek, ők más lakásokba költöztek.

A miskolci önkormányzat határozott szándéka, hogy a jogszabályokat betartva jár el, a nyomortelepek felszámolását a szociális érzékenység figyelembevételével viszi végbe, senki sem kerülhet létbizonytalanságba – tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy a most ledózerolt épület helyén vélhetően egy kisebb városközpontot alakítanak ki.

A környéken élők közül többen végignézték a munkát, ők örömmel fogadták az évek óta üresen álló romos épületek bontását. Az MTI tudósítójának azt mondták, a háznál kosz és bűz volt, és patkányok éltek az épületben. 

Mindeközben tovább tart Miskolcon a romák demonstrációja, sátraik jelenleg is ott állnak a városházával szemközti téren, valamint az úgynevezett számozott utcákban, ahonnan a héten bírósági végrehajtást követően egy egyedülálló nőt és egy családot költöztettek ki.