Önhatalmúlag több ponton átírta az MSZP a balos megállapodást

2014.08.08. 23:32 Módosítva: 2014.08.09. 00:14
Hétfőn a három párt megegyezett, de pénteken már máshogyan emlékeznek rá, hogy pontosan miben is. A budapesti szocialisták több kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól.

A kerületekben is mindent elfogadtak?

– nem véletlenül kerülte meg négyszer is Kálmán Olga fenti kérdését az ATV-n az Egyenes Beszédben Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke. Forrásaink szerint ugyanis a szocialisták pénteken valójában egy másik megállapodásra mondtak igent, mint amiben partnereikkel, a DK-val és az Együtt-PM-mel megegyeztek. Úgyhogy most áll a bál: Gyurcsány pártjában már kiakadtak, de az ellenzéki megállapodás MSZP-s verziójának az Együtt-PM az igazi vesztese. Ők még jobban ki fognak.

Az MSZP budapesti szervezetének pénteken kellett döntenie arról, igent mond-e arra a fővárosi koordinált indulásról szóló megállapodáscsomagra, amiről több héten keresztül tárgyaltak a DK-val és az Együtt-PM-mel. Ennek a csomagnak azonban nem csak Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltsége volt a része, és nem csupán a 16 valamilyen szinten esélyesnek tartott fővárosi kerület polgármesterjelöltjeinek 6-5-5-ös arányú felosztása. A nyilvánosság számára még az előzőeknél is kevésbé izgalmas, a pártoknak azonban igenis érzékeny kérdés volt az, hogyan osztják fel egymás között az egyes kerületekben az önkormányzati képviselői körzeteket.

Márpedig pénteken az MSZP egy olyan konstrukciót fogadott el, mely 

legalább négy kerületben nem vette figyelembe a másik két párt, főként az Együtt-PM kéréseit.

A szóban forgó engedményeket az MSZP-nek azután kellett volna megtennie, hogy részben azokért cserébe egyezett bele Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely abba, hogy a 18. kerületben is szocialista legyen a polgármester-jelölt.

  • III. kerület: Az Együtt-PM abban a hitben állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy Óbudán négy körzetben indítanak önkormányzati képviselőt. Ehhez képest pénteken az MSZP arra mondott igent, hogy az Együtt csak hármat kaphat. A negyedik körzetet a szocialisták inkább megtartották maguknak. Az MSZP-sek azzal érvelnek, hogy így is az Együtt-PM kaptott meg a ellenzék számára tuti nyerőnek tartott 3 körzetből kettőt
  • IX. kerület: A szövetségesi kérés az volt, hogy a Ferencvárosban ne Pál Tibor MSZP-s képviselő legyen a listavezető. Az MSZP mégis Pál Tibort fogadta el.
  • XIII. kerület: Tóth József birodalmában kissé döcögött az alkudozás: a szocialisták a 15 önkormányzati körzetből 15-öt akartak megtartani saját maguknak. Miután május 25-én az MSZP 18%-ot, az Együtt-PM 16-ot, a DK pedig 15-öt ért el Angyalföldön, utóbbiaknak ez annyira nem tetszett. Végül hétfőn abban maradtak, hogy 9-3-3 arányban osztják el a 15 helyet. Pénteken az MSZP viszont már egy 11-2-2-es felosztásra mondott igent.
  • XIV. kerület: 8-4-2-1 volt még a közösen elfogadott aránya az önkormányzati képviselői körzetek szétosztásának hétfőn (az utolsó helyet egy független képviselőnek szánják), ebből a pénteki budapesti MSZP-gyűlés végére 12-1-1-1 lett.

Úgy tudjuk, a fentieken kívül a Csepelre vonatkozó megállapodással sincs minden rendben.

Szocialista forrásaink azzal magyarázzák ezt a kis „eltérést″, hogy állításuk szerint nem volt semmiféle írásos egyezség a tárgyalások végén. Sőt, ők úgy álltak fel az asztaltól, hogy az Együttnek és a DK-nak is megmondták,

az egy dolog, hogy a pártok vezetői mire jutottak, de utána az MSZP-ben kerületi szinten lesz még munka az egyezség az elfogadtatásával.

Egy fővárosi MSZP-s politikus ehhez még azt is hozzátette, ők egy plusz engedményt is tettek az Együttnek, amikor – miután rájöttek, hogy Falus Ferenc formálisan mégsem lehet teljesen közös jelölt – belementek abba, hogy a főpolgármesteri indulójuk mellett csak az Együtt-PM logója szerepeljen.

A III. kerületre vonatkozó egyezség átírását pedig egy másik szocialista politikus azzal magyarázta, hogy Óbudán azért van vitájuk az Együtt-PM-mel, mert Szigetvári Viktor javaslata szerint a 16 körzetből az Együtt-PM 4, az MSZP és a DK 3-3 helyen indít koordináltan jelöltet – miközben az óbudai MSZP az egyik legnépesebb kerületi szervezet, és a párt jelöltje nyerte tavasszal az egyéni mandátumot.

A helyi szocialisták úgy érzik, ha már kénytelen-kelletlen bele kellett egyezniük egy Együtt-PM-es polgármesterjelöltbe, kompenzálni kell őket Szigetváriék rovására még egy egyéni képviselői körzettel. Amennyiben pedig az Együtt ezt nem fogadja el, úgy borul minden: a MSZP az összes óbudai körzetben rajthoz áll, és elindítják saját polgármesterjelöltként Simonka Csabát.