Ugyanarra a napra szervezte a felvételit a két művészeti egyetem

2014.08.08. 07:50

Ugyanabban az időpontban tartott felvételi vizsgát a két budapesti művészeti egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Főiskola, így a jelentkezőknek választaniuk kellett, hogy melyik felvételire mennek el, írja a pénteki Magyar Nemzet Székely László ombudsman vizsgálatára hivatkozva. Székely egy felvételiző diák panasza alapján indított vizsgálatot.

A két egyetem évek óta ugyanazon a napon tartja a felvételi, utolsó fordulóját, így ha egy diák mindkét helyen bekerül az utolsó körbe akkor csak az egyik helyre tud felvételezni. Az ombudsman szerint a felsőoktatási jogszabályok nem tiltják, hogy az egyetemek ugyanarra a napra szervezzék a felvételi vizsgák időpontjait, ugyanakkor jogos elvárás a jelentkezők részéről, hogy legalább az elvi lehetősége biztosítva legyen annak, hogy mindkét művészeti egyetemen teljesíteni tudják a felvételi követelményeket. Főleg abban azért jogos egy ilyen elvárás, mert Budapesten csak ez a két hasonló profilú felsőoktatási intézmény működik.

Az MKE azzal védekezett az ombudsman megkeresésére, hogy az Oktatási Hivatal szigorúan és szűken szabott határidői miatt nem tudják máskor tartani a felvételit. Székely szerint viszont az egyetemeknek három hónapja van a felvételi vizsgák lebonyolítására, ezért lenne terük a rugalmasabb, egymáshoz is igazodó szervezésre.