Veszélyes a 4-es metró strand

2014.08.08. 16:43

Köröm- és bőrgombát, hasmenést, bőrbetegségeket és különböző fertőzéseket is elkaphatnak azok, akik a 4-es metró II. János Pál pápa téri megállójánál kialakított metróstrandon fürdenek, írta az Indexnek a budapesti kormányhivatal VI. Kerületi Népegészségügyi Intézete.

Az intézet szerint már akár egy gyors lábfürdő is köröm- vagy bőrgombát okozhat, mert a dekorációs célú medence nem fürdésre van kitalálva, ezért a víz minőségét nem ellenőrzik. A medence vize könnyen szennyeződhet bármilyen hulladékkal, állati ürülékkel vagy a többi fürdőző lábáról származó gombával. A vízbe kerülő szennyeződések hasmenést és más fertőzéseket okozhatnak, legkönnyebben úgy, ha véletlenül lenyeli valaki a vizet, vagy vizes kézzel fogja meg az ételt.

Akit a betegségek nem ijesztettek meg eléggé, az félhet a büntetéstől is: egy fővárosi rendelet szerint tilos a szökőkutakban, tavakban fürdeni és azokba belépni is. A szabálysértési törvény szerint ez szabálysértésnek is minősül, ami helyszíni bírsággal sújtható.

A Népegészségügyi Intézethez érkezett már bejelentés a metróstrand ügyében, ezt viszont nem ők intézik el, hanem átteszik „az eljárásra jogosult szabálysértési hatósághoz".