Összegumizott csőrű vadkacsa miatt aggódnak a budaörsiek

2014.08.11. 23:45

A Budaörsi Állatmenhely vasárnap délután kapott bejelentést arról, hogy Budaörsön, Kamaraerdőn a Kolozsvári utca és a Hosszúréti-patak közti záportározónál többször feltűnt egy postásgumival megkötözött csőrű tőkés réce.

A menhely munkatársai azóta többször is kimentek a helyszínre, hogy befogják a madarat és megszabadítsák a csőrét a gumitól, de ezidáig nem jártak sikerrel. A Receficének keresztelt tőkés réce így viszont csak pár napig élhet táplálék nélkül.

10538595 850789194933485 8326803094942578429 n
Fotó: Budaörsi Állatmenhely

Az állatvédők Facebook-oldalukon azt írják, hogy tudomásuk szerint Recefice csőrét egy fiatal horgász gumizhatta be büntetésképpen, amiért beleakadt a horgászzsinórjába. Állítólag nem ez az első kacsa, akivel ezt tette.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Állatmenhely tett-e feljelentést állatkínzás miatt az ügyben.

Emlékezetes, hogy február közepén egy átlőtt fejű tőkés récét találtak a tatai Cseke-tóban, az állatot hosszú heteken keresztül próbálták meg befogni a Magyar Madártani Egyesület szakemberei és a Hortobágyi Madárkórház állatorvosai, hogy megvizsgálhassák, és ha szükséges, eltávolítsák a fejéből a nyílvesszőt.

A madárról a legutolsó hír az volt, hogy a szervezete elkezdte kilökni a nyílvesszőt és a hegye már alig látszott. A tatai rendőrök viszont megtalálták azt a 9 éves kisfiút, aki véletlenül fejbe lőtte nyílpisztollyal a kacsát, a rendőrség orvvadászat miatt indított eljárást az ügyben.