Lejárt a határidő, az MSZP nem írta alá az ellenzéki megállapodást

HUS 2557
2014.08.12. 10:02 Módosítva: 2014.08.12. 10:55
Pénteken derült ki, hogy a szocialisták önhatalmúlag módosítottak a pozíciók elosztásán. A DK és az Együtt-PM kiakadt. A fővárosi szocialistáknak hétfőig adtak időt hivatalosan is elfogadni az eredeti egyezséget, de ők ezt nem tették meg.

Hétfőn kellett volna az MSZP-nek, az Együtt-PM-nek és a DK-nak aláírnia azt az egy héttel korábban kidolgozott budapesti egyezséget, mely a közös főpolgármester-jelölt személyétől az egyes kerületek egyéni önkormányzati képviselői helyeiig minden kérdést szabályozott. A megállapodást csak csomagban, vagyis minden részletével együtt lehetett elfogadni.

Az MSZP hétfőn éjfélig nem írta alá a megállapodást.
 

Pénteken a szocialisták úgy tettek, mintha hivatalosan is elfogadták volna azt, de estére kiderült, több kerületi szervezetük ellenállása miatt valójában egy önkényesen módosított verzió kapott támogatást.

Információink szerint a budapesti MSZP vezetése még tegnap este is tárgyalt a renitens kerületekkel a helyzet megoldásáról, de a helyiek Angyalföldön, Zuglóban és Óbudán sem hajlandóak betartani teljes mértékben a megállapodás rájuk vonatkozó részét. A vita lényegében két XIII. kerületi, négy XIV. kerületi és egy III. kerületi önkormányzati körzetről szól.

Akár még az Együtt-PM és a DK is összefoghat

A DK és az Együtt-PM tegnap egész nap várták, hogy a szocialisták jelezzék, készek az aláírásra. Az Együtt közben elnökségi ülést tartott, ahol átbeszélték az összes lehetséges forgatókönyvet. Végül kedd délelőtt az Együtt és a PM elnöksége közösen dönt majd arról, hogyan reagálnak a szocialisták húzására:

  • kiveszik a megállapodáscsomagból a vitás körzeteket és időt adnak az MSZP-nek a belső viták megoldására,
  • vagy hétvégi ígéretüknek megfelelően bejelentik a megállapodás teljes semmisségét,
  • esetleg a DK-val külön azért aláírják a paktumot.

Gyurcsány Ferenc és Szigetvári Viktor pártjaiban nem is azon akadtak ki, hogy pár, önmagában nem túl jelentős önkormányzati képviselői körzetet elvettek tőlük, hanem azon, hogy véleményük szerint a fővárosi MSZP nem tartja az adott szavát, nem ura a saját helyi szervezeteiknek, és közben a nyilvánosság előtt úgy tesz, mintha semmi nem is történt volna.

Az el nem fogadás krónikája

Hétfő:  A három ellenzéki párt tárgyalódelegációja hosszú hetek vitái után kidolgozta az egyezséget (Falus Ferenc a közös jelölt, 16 kerületben koordináltan indítanak polgármestereket stb.), amire az Együtt-PM és a DK párttestületei gyorsan rá is bólintottak.

Kedd: Az MSZP időhúzásba kezdett. Kedden a budapesti párttanács éjszakába nyúló vita után ugyan támogatta a megállapodást, de a végső döntést péntekre halasztották és a fővárosi szervezetek küldöttjeire bízták.

Szerda: A pártok közös sajtótájékoztatón is elmondták, hogy tényleg megállapodtak, csak még az MSZP formális jóváhagyására várnak.

Péntek délután: Kunhalmi Ágnes bejelentette, a fővárosi szocialisták döntöttek, és nagy többséggel támogatják Falus Ferencet és a koordinált indulást.

Péntek este:Kiderült, hogy az MSZP önhatalmúlag átírta az eredeti megállapodást, több kerületben lecsíptek még maguknak pár önkormányzati képviselői pozíciót. A DK-ban és az Együtt-PM-ben megdöbbentek.

Szombat: Az Együtt-PM felszólította a szocialistákat, hétfőig fogadják el az eredeti egyezséget, mert annak bármilyen egyoldalú módosítgatása a megállapodás teljes felrúgását jelenti.

Hétfő: Az MSZP nem írta alá a megállapodást.

>>>> Ki járna jól és ki rosszul a Nagy Budapesti Ellenzéki Paktummal? Elemeztünk.