Tudta, hogy hajléktalanok is indulhatnak az önkormányzati választáson?

2014.08.13. 13:06

Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, de rájuk szavazhatnak, ha jelöltként indulnak, vagyis akár határon túli magyarok, hajléktalanok is lehetnek jelöltek, akár főpolgármester-jelöltek is, írja az MTI.

Itt élő uniós állampolgárokra is lehet szavazni

Az alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak passzív választójoguk van: választhatók, de nem szavazhatnak. Ez azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet Magyarországon bejegyzett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár. Ahhoz, hogy akár a határon túli magyarok, akár a hajléktalanok jelöltként indulhassanak a voksoláson, kérniük kell regisztrációjukat a központi névjegyzékbe.

Az önkormányzati választáson azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat az aktív és a passzív választójog is megilleti: azaz részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak. Ők automatikusan felkerülnek az október 12-i önkormányzati választás névjegyzékébe. A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok nemcsak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásában vehetnek részt október 12-én: voksolhatnak és jelöltek lehetnek a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán is.

Nem működik a Fővárosi Választási Bizottság

Kedd délutánig egyébként 87 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a területi választási bizottságok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az október 12-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra. Négy évvel ezelőtt hétszer ennyi szervezet indult az önkormányzati választáson.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) keddi összesítése szerint 56 szervezet vehet részt az önkormányzati és 31 a nemzetiségi választáson, és van több, amely mindkettőn. Egyetlen területi választási bizottság van, a fővárosi, amelyik még egyetlen szervezetet sem vett nyilvántartásba. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) jelenleg azért nem működik, mert a tagok lemondása miatt a testület határozatképtelen; a törvényben előírt három helyett csak két tagja van. A Fővárosi Közgyűlés feladata lenne, hogy az FVB-be új tagot, tagokat válasszon, ám a főjegyző még nem tett erre indítványt.

A jogszabály egyébként szeptember 8-áig teszi lehetővé a szervezetek nyilvántartásba vételét a választásra, de érdemes augusztus 25. előtt regisztráltatniuk magukat, mivel ettől a naptól gyűjthetnek ajánlásokat. 

Ömleni fog ránk a kampány

Az Állami Számvevőszéknél 598 - 366 nyomtatott és 232 elektronikus - sajtótermék jelezte, hogy szeretne politikai hirdetéseket közölni a kampányidőszakban. Az ÁSZ a sajtótermékek hirdetési árjegyzékét közzé tette honlapján. A sajtóorgánumoknak a választást követő 15 napon belül közölniük kell a számvevőszékkel, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé.