Hazahoztak egy magyart az ebola sújtotta Libériából

2014.08.14. 19:25
A tatabányai cég elővigyázatosságból döntött így. Eközben Guineában szükségállapotot rendeltek el, korlátozzák a belföldi közlekedést. Aki nem tartja be a rendeletet, azt megbüntethetik.

Egy tatabányai gumigyártó cég hazahozatta az ebolajárvány által sújtott Libériában dolgozó magyar munkatársát - tudta meg az RTL Klub Híradója. A vállalat közleménye szerint pusztán elővigyázatosságból döntöttek így, a munkatársukon nem jelentkeztek az ebola tünetei, viszont hetente ellenőrzik az állapotát.

Szükségállapotot hirdettek Guineában

Tizenegyre nőtt az Ebola vérzéses láz bizonyított megbetegedéseinek száma Nigériában A tizenegy beteg közül három meghalt, a többi nyolcat egy különleges egészségügyi intézményben ápolják elkülönítve a húszmillió lakosú Lagosban.

Az Ebola-járvány miatt az egészségügyi óvintézkedések fokozásában megnyilvánuló rendkívüli állapotot hirdetett Guineában. Az országban számos kötelező elővigyázatossági intézkedést vezetnek be a vírus terjedése ellen. Ezek közé tartozik az orvosi ellenőrzés szigorítása, az Ebola-gyanús betegek korai elkülönítése és többszörösen ismételt vizsgálata, az országon belüli utazások korlátozása, a betegekkel érintkező szakemberek távoltartása a lakosságtól, az egészségügyi szervek teljes körű mozgósítása a betegség elleni fellépésre, valamint a tájékoztatás javítása.

A rendeletet be nem tartókat az elnök jogi következményekkel fenyegette meg, de ezeket nem konkretizálta. Guinea volt az első ország, ahol a vírus idén felbukkant. Az országban február óta eddig 510 megbetegedést jelentettek, ebből 377 halállal végződött.