Túl közgázos volt a Marx-szobor

2014.08.14. 18:47

Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektora csütörtök este emailt írt az egyetemi polgároknak, amiben arra figyelmezteti őket, semmiképp ne értelmezzék a Marx-szobor áthelyezésének kérdését a napi politika kontextusában.

Azt mondja, a szobrot nem ideológiai okból, hanem azért viszik át a szeptemberben megnyíló egyetemtörténeti kiállításra, mert sértette a volt kertészeti egyetem dolgozóit, hogy a főépületben annak az embernek a szobra van, aki korábban a közgazdasági kart működtető egyetem névadója volt.

Ha a Corvinus Egyetem központi épülete a Villányi úton, a Budai Campus területén lenne, s benne csupán a Kertészeti Egyetem múltjára vonatkozó szobrot találnánk, joggal lennének elégedetlenek a Közgáz Campus dolgozói

– írja.

Ezután megemlíti, hogy már 2012 februárjában arról beszélt, hogy erősíteni szeretné az összegyetemi identitást, sőt, ez már a rektori programjában is szerepelt. 2012 októberében már az állandó egyetemtörténeti kiállításról is beszélt. Mostanra teremtődtek meg a kiállítás technikai feltételei, a kiállítás valószínűleg 2014. szeptember végén nyílik majd meg.

A rektor szerint nagyon fontos, hogy ne csorbíthassák a Corvinus tekintélyét a mondvacsinált, alaptalanul, de a nyilvánosság előtt gerjesztett viták.