Elviheti a vihar a tűzijátékot

2014.08.17. 14:46 Módosítva: 2014.08.17. 21:49

Hétfőn országszerte sok lesz a napsütés, vékony fátyolfelhők inkább csak az ország északi, északnyugati felén szűrhetik a Nap sugarait, de csapadék ezekből a felhőkből sehol sem valószínű, napközben 24-27 fok között alakul a hőmérséklet.

A meglehetősen hűvös hajnalt (10-15 fok) követően kedd délutánra az ország nagy részén 24-29 fok közé melegszik a levegő. De délutántól az északi és nyugati tájakon már több lesz a felhő, és errefelé estétől már záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A déli, délnyugati szél többfelé élénk marad.

A 2006-os vihar nyomai a rakparton
A 2006-os vihar nyomai a rakparton
Fotó: Németh Dániel / Index

Augusztus 20-án viszont egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására egyre többfelé erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, írja az Időkép. Kezdetben északon és a Dunántúlon, késő délutántól már délkeletebbre is számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A szél északnyugatira, északira fordul, főként zivatarok környezetében megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A szabadtéri programokat és az esti tűzijátékot nem egy helyen viharos időjárás zavarhatja meg. Északnyugaton már csak 23-25, délkeleten még 30-31 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Csütörtökre virradóra többfelé, napközben egyre inkább a keleti tájakon számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra. Szeles, előreláthatólag néhány fokkal hűvösebb időre készülhetünk (18-28 fok).