Nem lesz műanyagégető Páriban

2014.08.17. 20:44

Nagy többséggel elutasították a Tolna megyei Páriban vasárnap rendezett helyi népszavazáson a községben tervezett, műanyag hulladékot égető kiserőmű építését – írja az MTI. Az  518 szavazásra jogosult közül 352-en szavaztak, ezzel érvényes és eredményes.

A feltett kérdésre: „Akarja-e ön, hogy Pári fejlődése, az itt élők munkahelyteremtése és a fiatalok helyben tartása érdekében (...) a környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelelő, műanyag alapanyagú kiserőmű épüljön?”, 272-en nemmel, 80-an igennel szavaztak.

A 670 lakosú községben az önkormányzati tulajdonú Pári Vagyonkezelő és Befektető Zrt. akart öt megawatt teljesítményű, évi 1200 tonna műanyaghulladékot feldolgozó kiserőművet, valamint egy ahhoz kapcsolódó pelletüzemet építeni ötmilliárd forintos beruházással.

A falu nemrég 623 millió forint kompenzációt kapott az államtól, ami 15 évi költségvetése. Helyi riportunk szerint az erőmű kérdése családokat szakított szét: a támogatók szerint munkahelyeket teremtett volna, míg az ellenzők szerint könyezetszennyező.