Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az Orbánt vendégül látó családfőt

2014.08.18. 20:26

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják Bocskai Pétert, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, akinek fia, Bocskai István levelet írt márciusban a kormányfőnek, mire Orbán Viktor meglátogatta a családot, írja a 444.hu.

A lap a Népszabadságra hivatkozik, ami úgy tudja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki Bocskai Pétert, mivel a gyanú szerint a nyíregyházi önkormányati cégnél állítólag fiktív számlák alapján fizettek ki mintegy 100 millió forintot.

A feljelentést a kft. felügyelőbizottságának egyik volt tagja, Orosz Zoltán tette meg 2012-ben, aki a lapnak korábban azt mondta, az önkormányzati cégnél olyan felújítási munkákat számláztak le és fizettek ki, amelyeket a valóságban nem vagy nem úgy végeztek el, ahogy azokat a dokumentumokban feltüntették. Orosz nem a kft.-t, hanem annak két vezetőjét, Bocskai Pétert és D. Pétert jelentette fel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szerint a kft. ügyvezetőjét tettesként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének, míg a kft. csoportvezetőjét és egy nyíregyházi vállalkozót bűnsegédekként jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt vonták gyanúsítottként felelősségre.

Az ügyészség közlése szerint a gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, a szóban forgó vállalkozó által vezetett gazdasági társaság ellen pedig "büntetőjogi intézkedések bevezetésére is sor került.

A Népszabadság szerint a nyomozás nagyban befolyásolhatja a nyíregyházi önkormányzati választás kampányát, a gyanúsítottat, Bocskai Péter cégvezetőt ugyanis sokan a fideszes polgármester, Kovács Ferenc egyik bizalmasának tartják, aki ismét indul a posztért. A város egyébként 2010-ig hagyományosan baloldalinak számított, 1994-től ugyanis négy cikluson át MSZP-s vezette a várost.

Az MSZP, a DK, az Együtt-PM, a Függetlenek Egyesülete és az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség éppen ma jelentette, hogy Nagy Lászlót, az MSZP városi elnökét, korábbi alpolgármestert indítja polgármesterjelöltként Nyíregyházán. A 48 éves, tanár végzettségű Nagy László 1998-tól tagja, 2002-től vezetője az MSZP városi frakciójának, közben 2006 és 2010 között Nyíregyháza alpolgármesteri tisztségét töltötte be.

A Változást Nyíregyházáért nevű pártszövetség Nagy László szerint a következő két hónapban nagyon egyértelmű, világos jövőképet akar felvázolni, amelynek központjában a munkahelyek, valamint a létbiztonság, a jogbiztonság, a közbiztonság áll.