Őket tüntette ki az állam

2014.08.20. 15:00

Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában – írja az MTI. 

Bár a kitüntetettek a helyszínen nem adtak interjút, Kertész Imre a közmédia érdeklődésére - felesége útján - korábban úgy fogalmazott, hogy "a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele".

Az NGM-ben is kitüntettek

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából adott át kitüntetéseket.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott:

  • Juhász Mária, a Nemzetgazdasági Minisztérium Közigazgatási és Fejlesztési Koordinációs Osztályának vezetője,
  • Salamon Ildikó, az Állami Számvevőszék számvevő tanácsosa,
  • Schanda János, a műszaki tudomány doktora, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek tanszékének professzor emeritusa,
  • Vargáné Kleeberg - Strohmayer Róza, a Magyar Államkincstár gazdasági vezetője,
  • Vereczkey Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöket, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének vezetője, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóje,
  • valamint Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Spa & Family Resort ügyvezető igazgatója.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

  • Béni Mihály, a Szabolcs-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója,
  • Hoffmann József szállodaigazgató, a Hotel Ózon Kft. tulajdonosa,
  • Nádorné Makai Éva, az IMS Budapest Kft ügyvezető igazgatója,
  • Horváthné Pados Zsuzsanna , a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Hivatal Belső Ellenőrzési főosztályvezetője,
  • Huber Éva, a NAV főigazgatója, Ivancsics János, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója
  • és Mersich Mátyás, a Hétforrás Zrt. vezérigazgatója a Co-op Hungary Zrt. igazgatósági tagja.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést ketten, Borka Gyula, egyéni vállalkozó, lakatosmester és Szeri István, a Tisza Volán Zrt. tanácsadója kapták.

A Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetését Sike Olga, a NAV Központi Hivatal Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztályvezető-helyettese és Tímár Edit Ildikó, a NAV Központi Hivatal Panaszirodájának főosztályvezetője vette át.

És a Belügyminisztériumban is

Állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Pintér Sándor belügyminiszter is. Az ünnepségen a Magyar Érdemrend Középkeresztje katonai tagozatát vette át az Európai Unió iraki polgári válságkezelési missziójának vezetőjeként végzett, az iraki és az európai partnerek legmagasabb szintű elismerését kiváltó, valamint Magyarország nemzetközi hírnevét öregbítő vezetői, válságkezelői és kapcsolatteremtő munkája elismeréséül Huszár László, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Tudományos Tanácsának elnöke.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát kapta Győriné Czeglédi Márta Mária, Jászfényszaru polgármestere, valamint Keresztes Sándor, állami főépítész.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát kapta Bognár Jenő Norbert, Bátaszék polgármestere, Dobos József, Sopron jegyzője, Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Nagy Ervin, korábbi országos főépítész, valamint Orgovány László, Galgaguta polgármestere.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozatát hárman, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát nyolcan, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát négyen, a katonait négyen kapták meg, a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát és katonai tagozatát pedig egy-egy díjazott vehette át.

Életmentő Emlékérmet kapott egy csepregi férfi, aki kimentett egy magatehetetlen fogyatékos nőt egy lakástűzből, valamint a boldvai polgárőr parancsnok, aki szintén egy lakástűzből mentett ki egy eszméletlen nőt.

Bátorságért Érdemjelet hatan vehettek át, a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát négyen, ezüst fokozatát öten kapták, bronz fokozatát pedig egy díjazott kapta meg.