Közös ellenzéki jelölt indul Szolnokon

2014.08.22. 14:34
2864
Fotó: varosatyak.hu

Együtt Szolnokért elnevezéssel a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, az Együtt - a Korszakváltók Pártja és a Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) egymással összefogva közös jelöltekkel indul az október 12-i önkormányzati választáson – jelentette be Radócz Zoltán, az MSZP városi elnöke, polgármesterjelölt pénteken az MTI szerint.

A négy szervezet támogatta polgármesterjelöltnek a három diplomával rendelkező Radócz Zoltánt, aki több cikluson át volt már a városi testület tagja, nagy munkabírású és elkötelezettsége a település iránt megkérdőjelezhetetlen – közölte Kis Péter László, a DK választókerületi elnöke. A négy együtt induló szervezet közösen fog kampányolni is minden körzetben.

A jelölő szervezetek döntése alapján a 12 városi választókörzet közül hatban az MSZP, négyben a Demokratikus Koalíció, míg kettőben az Együtt és a Magyar Szolidaritás Mozgalom állíthatott jelöltet. Radócz Zoltán szólt arról is: minden képviselőjelölt elkészítette saját választókerületi programját, amelyeket az ajánlások időszakában összegyűjtött ötletek, javaslatok alapján véglegesítenek. Ezekből gyúrják össze a városi programot, és szeptember 8-a után jelennek meg vele a választók előtt.

Mindig variálnak

Radócz a város alpolgármestere volt 2002 és 2006 között. Érdekes, hogy Szolnokon, függetlenül attól, hogy milyen eredményt (legtöbbször kifejezetten jót) ért el az MSZP-s polgármester jelölt, a következő választáson mindig mást indítottak. Amit nevezhetünk folyamatos megújulásnak is, de valójában vagy a pártpolitizálástól távolodott el a jelölt, vagy egyáltalán nem politizál, és elköltözött a városból.

2002-ben MSZP-s polgármestert választott a város, majd 2006-ban is jól szerepelt a jelöltjük: Vass Lajos kevesebb mint 1 százalékkal maradt le a fideszes jelölt mögött, nem sokkal az őszödi botrány után. 2010-ben azonban esélyük sem volt, 60 százalékkal nyert a fideszes jelölt, aki várhatóan idén is – jó eséllyel – indul a címért. Szalay Ferenc ennek megfelelően már nem indult a tavaszi országgyűlési választáson.

Az EP-választáson Szolnokon a voksok 41 százalékával a Fidesz győzött, az MSZP-t két százalékkal még a Jobbik is megverte, igaz, a DK 12 százalékig jutott.

A Jobbik is megtette a bejelentést, polgármesterjelöltként a helyi születésű Kiss Gabriellát indítják, aki jelenleg az Országgyűlésben alelnöki kabinetvezető, és a szociális és családügyek szakértője.

Volner János, a Jobbik országos alelnöke kijelentette, a Jobbik minden városi választókerületben tud olyan jelöltet tud állítani, amely méltó arra, hogy elnyerje az emberek bizalmát. Kiss arról beszélt, hogy szükség van a közrend erősítésére, ezért elengedhetetlen egy határozottan intézkedő városőrség felállítására.