Kiderült, hogyan szervezkedett a kormány ellen az Ökotárs

lazar okotars
2014.08.25. 16:21 Módosítva: 2017.01.12. 12:05
A vád szerint sikkasztanak és a kormány ellen uszítanak itthon és külföldön, valójában viszont olyan feladatokat is ellátnak, amiket az államnak kellene, sőt, még annál is többet. Ezt csinálták 2013-ban a kancelláriaminiszter kipécézett civiljei.

Majdnem napra pontosan egy éve írt arról a Heti Válasz, hogy Soros György által pénzelt „civilek” Magyarország ellen hangolják a nemzetközi sajtót, és a belpolitikában is a háromharmadot képviselő kétharmad ellen áskálódnak. Lázár János pedig nemrég arról beszélt, hogy a Norvég Alap pénzét kezelő Ökotárs Alapítvány erősen kötődik az LMP-hez, levelet írt a norvég fejlesztési miniszternek, hogy inkább a magyar kormánynak kellene osztani a magyar civil társadalom erősítését szolgáló norvég pénzeket.

Lázár kérése ugyan nem ért célba, a hazai civil szféra legfontosabb szerveként működő Ökotársra viszont durva össztűz zúdult. Egyrészt meglátogatta őket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), és minden papírt bekért, majd rendőrségi nyomozás indult sikkasztás (!) gyanúja miatt. Miközben az alapvető jogok biztosa levélben hívta fel Lázár figyelmét arra, nem biztos, hogy a Kehinek jogosultsága volt vizsgálódni a norvég pénzek ügyében az Ökotársnál, Lázárról pedig kiderült, az ezredfordulón dolgozott egy Soros-pénzen működő alapítványnál, a Magyar Helsinki Bizottságnál.

Az Ökotárs ma nyilvánosságra hozta a 2013-as jelentését, amelyből betűre pontosan kiderül, kiknek osztották szét az el nem sikkasztott norvég és egyéb pénzeket.

Januárban 272,6 millió forintot osztottak szét 24 pályázó között a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok környezetvédelmi pályázatainak keretében. A pénzből olyan vérlázítóan gyarmatosító projektek valósultak meg, mint

  • közösségszervezés a miskolci Avas lakótelepen
  • a leghátrányosabb helyzetű berettyóújfalui lakosok munkakész állapotba hozása
  • háromezer hajdúhadházi roma társadalmi integrációjának elősegítése
  • a szatmári kistérségi népesség 10 százalékának megfelelő pszichiátriai segítséghez juttatása, akik eddig mindenfajta segítség nélkül küzdöttek mentális betegséggel
  • tartósan fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek részére adománygyűjtő pont létesítése Sátoraljaújhelyen
  • a prostitúció veszélyeire felhívó iskolai szemléletformáló program Nyíregyházán
  • olyan szabolcsi természeti értékek megőrzése, amelyek nem kerültek a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet fennhatósága alá, így nem gondozza őket senki

És még sok más, hasonlóan nemzetellenes szervezkedés. Mint amilyen a februári zöldövezet pályázat is volt, amely során 14,5 millió forintot kaptak kistelepülések és fővárosi társasházak azért, hogy környezetüket „szebbé és zöldebbé" alakítsák.

Márciusban ismét a Svájci–Magyar Alapból osztottak pénzt. Kilenc projekt kapott összesen 216,7 millió forintot, természetesen ismét a nemzet érdekeivel ellentétes missziót hajtottak végre belőle:

marginalizált helyzetű gyerekek továbbtanulását segítették elő!

17 millió forintot kapott például a Tudor Alapítvány, akik betű szerint a következőkre költötték a pénzt:

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű roma és nem roma tanulók mind szociálisan, mind kulturálisan hiányt szenvednek: nincs jövőképük, nem jutnak hozzá a minőségi szolgáltatásokhoz. A projekt célja tehát esélyeik javítása hátrányaik leküzdésére, felzárkóztatásuk valamint lemorzsolódásuk megakadályozása. A célcsoport a 7., 8. osztályos marginalizált roma és nem roma gyerekek, emellett a középiskolák ugyancsak marginalizált roma és nem roma 9., 10. osztályosai, összesen 50 gyerek. A résztvevők tanulmányait támogatják és mentorok biztosítják egyénre szabott tehetséggondozásukat.

Az Ökotárs Alapítvány szervezte 2013-ban is az Év Fája versenyt, amelynek a célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A verseny rendkívül káros a magyarokra és a magyar természetre, hiszen:

A nyertes fa egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek.

Az év fája tavaly az „Egy mesebeli vén vackorfa, avagy egy gödöllői magányos óriás története" névre keresztelt, ránézésre is LMP-aktivista fa lett.

A versenyben a Hős Fáknak is jutott külön kategória. Erre olyan fákat jelölnek, amelyek élőhelye veszélyben van, a jelölő civilek pedig eddig sikerrel küzdöttek a fáért és környezetéért. A tavalyi győztes a „Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron" nevű növény lett.

Júliusban a Norvég Alap kisprojekt és ösztöndíjas pályázatainak keretében 105 pályázatot támogattak, összesen 859 ezer euró, nagyjából 274 millió forint értékben. A pénz több mint felét három területre osztották szét:

  • emberi jogok és demokrácia
  • női jogok és esélyegyenlőség 
  • társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (roma integráció)

Augusztusban folytatódott a norvég pénzosztás, ezúttal a makroprojekt kategóriában induló civilek zsebét tömték ki.

  • 2,6 millió ment a Zöld Pók alapítványhoz, akik a pénzből a „hajléktalanság valódi arcát" próbálták bemutatni, és a problémát közelebb vinni a hétköznapi emberekhez
  • Szintén 2,6 milliót kapott a Független Újságírók Alapítványa, akik a nyilvános fórumokon dolgoztak egy új médiaszabályozása koncepción, mert szerintük a 2010-ben elfogadott médiatörvény nem biztosítja a sajtószabadságot
  • 3 millió vándorolt a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületéhez azért, hogy a gyógypedagógiai tevékenységüket kiterjesszék a pszichoszociális fogyatékossággal élő felnőttekre, és hogy a gyógypedagógiai tevékenységben erősödjön az emberi jogi megközelítés.
  • 36,7 milliót kapott a korrupciókutatással foglalkozó K-Monitor
  • 32 milliót a TASZ
  • 31,6 milliót az Átlátszó.hu-t működtető Asimov Alapítvány a KiMitTud adatigénylő portál fejlesztésére, népszerűsítésére
  • 35,8 millió ment a Humán Platformhoz szervezetfejlesztés céljából. Ők szervezték többek között a Lázár János-os tüntetést is
  • 29,8 milliót a Roma Sajtóközpont roma érdekvényesítésre, és kommunikációra
  • 35,8 milliót kapott a Menhely Alapítvány, hogy tegyenek a hajléktalan emberek esélyegyenlőségéért

És még sok más projekt kapott pénzt, itt a részletes lista. A felsoroltakon kívül több olyan találkozót is szervezett az Ökotárs, amelyen a szervezetek eszmét cserélhettek az új civil törvényről, illetve módosító javaslatokat dolgoztak ki, amelyeket elküldtek a törvényalkotónak. Aki aztán nem vette figyelembe ezeket.