Király Zoltánnal, Vasas-focistákkal és volt HVG-s főszerkesztővel erősít az LMP

2014.08.25. 07:34 Módosítva: 2014.08.25. 08:46
A Vasas-szurkoló Schiffer András lassan a csapat összes régi legendás játékosát leigazolja, Váczi Zoltán után a most Ajkán játszó Sowunmi Thomas is LMP-színekben indul az őszi választáson. A párt önkormányzati képviselőjelöltjei között feltűnik Hirschler Richárd, a hvg.hu volt főszerkesztője, Király Zoltán egykori országgyűlési képviselő, a rendszerváltás egyik legismertebb arca, illetve Schmidt Mária Terror Háza-főigazgató fia is.

A fővároson és a megyeszékhelyeken kívül végül még 88 településen tudtak Schifferék valamilyen formában jelöltet állítani, vagy beállni helyi civilek mögé. Az LMP több budapesti kerületben és vidéki nagyvárosban, így Székesfehérváron, Miskolcon, Szegeden és Szombathelyen az LMP a 4K!-val működik együtt. Az őszi választásokon az LMP számos helyen a párttal szimpatizáló kisebb-nagyobb hírességeket, ismertebb szimpatizánsokat indít, akik jellemzően nem párttagok, de a párt színeiben méretik meg magukat. 

  • Székesfehérváron lesz önkormányzati képviselőjelölt a nigériai származású Sowunmi Thomas, aki 1998-2001, illetve 2007-2009 között volt a Vasasnál, és aki 2000-es évtized első felében tíz mérkőzést játszott a magyar válogatottban. Sowunmi jelenleg a másodosztályú FC Ajka csatára.
  • Budán is akadnak érdekes új jelöltek: a II. kerületben indul önkormányzati képviselőjelöltként Ungár Péter, a néhai Ungár András nagyvállalkozó és a Terror Háza Múzeumot vezető Schmidt Mária fia, Ungár Klára unokaöccse. A huszonéves Ungár Péter a külföldi egyetemi tanulmányai után kezdett el az LMP-ben politizálni, a párt budapesti szervezetében és kommunikációs csapatában aktív.
  • A XII. kerületben a hvg.hu egykori főszerkesztője, Hirschler Richárd újságíró is LMP-s jelölt lett. Hirschler harminc, a HVG csoportnál eltöltött év után 2011 nyarán vonult nyugdíjba a HVG Online éléről, ahol Gavra Gábor váltotta. 
  • A XI. kerületben lesz LMP-s önkormányzati képviselőjelölt Jánossy Lajos író, kritikus, a litera.hu szerkesztője, régi LMP-szimpatizáns.
  • Szintén Újbudán veti be a párt a rendszerváltozás idejének egyik legismertebb arcát, népszerűségilista-vezetőjét, Király Zoltánt, aki 1985-től 1994-ig volt parlamenti képviselő. Az utolsó pártállami országgyűlésbe a hivatalos kommunista jelöltet, Komócsin Mihályt legyőzve jutott be, 1988-ban kizárták az MSZMP-ből, 1990-ben pedig MDF-támogatással már az első fordulóban hozta szegedi körzetét. Király Zoltánnal tavaly készítettünk videós interjút, melyben többek között azt is elmesélte, hogyan lett belőle nyugdíjas korára vagyonőr és hogy hogyan bírja a 24 órás szolgálatot.
    Én álltam a népszerűségi lista élén

Mit keres Király Zoltán az LMP-ben?

A volt képviselő már tavaly elmesélte, hogy szeret visszajárni a parlamentbe, nosztalgiázni és hallgatni az üléseket. Ehhez azonban állandó belépőre volt szüksége, amit végül egykori MDF-es képviselőtársától, a 2010-14 között az LMP-ben politizáló Mile Lajostól kapott. Később, 2014 tavaszán már az LMP kampányzáró rendezvényén is feltűnt.

„Nem lettem, LMP-tag, de az a filozófia és politika, amit ők követnek, legalábbis a Schiffer-szárny, nagyon közel áll hozzám. Egyetértek azzal, hogy a teljes politikai elitet le kellene váltani. A rablóprivatizációban, az állami vagyon szétverésében és elherdálásában 1990-től az összes kormány részt vett, ami meg most megy, az az, hogy a Fidesz központosítja és újraosztja a maradékot″ – mondta Király az Indexnek, amikor mostani jelöltségéről kérdeztük. Hivatalosan nem LMP-tag, de LMP-jelölt a Gellért-hegyi 1-es körzetben, ott, ahol a fővárosba költözés után először lakott, és ahol a fiai születtek.