Ez a kilenc férfi és egy nő lenne főpolgármester

D MTZ20140328001
2014.08.25. 11:40 Módosítva: 2014.08.25. 15:34
Ötezer ajánlásra van szükségük ahhoz, hogy hivatalosan is jelöltek lehessenek. Nálunk már most szavazhat, melyiküket látná szívesen Budapest élén!

Megkezdődött az ajánlásgyűjtés, Budapesten ötezer érvényes aláírásra van szükségük a főpolgármester-aspiránsoknak. Ők egyébként tízen vannak, legalábbis hétfő reggelig ennyien jelezték, hogy igényelnek aláírásgyűjtő íveket.

1. Egy kis hezitálás után ismét Tarlós István a Fidesz-KDNP jelöltje és a választás nagy esélyese, 2010-ben 53,37%-kal nyert.

2. Fő kihívója Falus Ferenc, az Együtt-PM politikusa, akit az MSZP és a DK is támogat. Négy évvel ezelőtt a baloldali jelölt, Horváth Csaba 29,47%-ot ért el, Falus ennél biztosan jobban fog szerepelni.

3. A Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt is önálló jelöltet állít, Bodnár Zoltán bankárt, az MNB volt alelnökét. Bodnár leginkább Falus esélyeit ronthatja, akárcsak

4. Bokros Lajos , a Modern Magyarország Mozgalom Párt elnöke és főpolgármester-jelöltje, akit egyébként a Budapestet 1990–2010 között vezető Demszky Gábor is támogat.

5. A Jobbik ismét Staudt Gábor volt HÖK-vezetővel, parlamenti képviselővel próbálkozik. Négy éve még az LMP is megelőzte és 7,27%-kal lett utolsó, ennél egy kicsivel talán jobb eredményt érhet most el.

6. Az LMP indulója Csárdi Antal ferencvárosi zöldséges vállalkozó, mellesleg Budapest első polgármesterének, Kammermayer Károlynak a rokona. 2010-ben az LMP akkori jelöltje, Jávor Benedek 9,89%-ot kapott, Csárdi valószínűle g ez alatt fog teljesíteni.

7. Thürmer Gyula , a Munkáspárt elnöke is megpróbálja, hátha. Utoljára 2006-ban volt munkáspárti jelölt, Székely Péter akkor a szavazatok 0,54%-ával lett utolsó.

8. Magyar György ügyvéd, aki az elmúlt hetekben-hónapokban próbálta a sajtón keresztül rátukmálni magát a végül Falus Ferencet választó baloldalra – melynek vezetői őt leginkább zavarkeltőnek tartják –, végül független jelöltként indul. A Facebookon 12 ezer támogatója van, az ajánlóíveket egy sörözőben és egy könyvesboltban gyűjti.  

9. Schmuck Andorék az utolsó pillanatban lecserélték jelöltjüket, Árok Kornélt Fürst Izabellára, aki két szocdem törpepárt és nőszervezetek támogatásával indul.

10. Az utolsó jelölt Sárkány György András, független.

Ki legyen a főpolgármester?