Önök engem szürkének találtak?

2014.08.26. 08:44
Legkreatívabb ötlete egy biztosítási konstrukció, nincsenek fantasztikus tervei, egy unalmas és nem túl okos lóhoz hasonlítja magát, és recsegő faviccel tromfolja a felvetésünket, hogy esetleg egy markáns kampányra lenne inkább szüksége. Majd elkészíti az évszázad politikusi home videóját. Nem kell neki se kommunikációs tréning, se személyiségfejlesztés (állítja saját magáról), politikai nézete a szociális érzékenység, példaképe Kiss Péter. Ismerjék meg Falus Ferencet, a baloldal főpolgármester-jelöltjét!

Miért tartja magát a legalkalmasabb jelöltnek?

Nem is kérdéses, hogy én vagyok a legalkalmasabb. Először is, ennyi önbizalom azért kell ahhoz, hogy az ember belevágjon. Másodszor, mert én vagyok az első, akit a három demokratikus párt egységesen támogat. Ez mindenképpen azt jelzi, hogy valamiféle konszenzust össze tudok hozni.

Ez azt jelzi, hogy a három párt miért tartja önt a legalkalmasabbnak. De ön miért tartja saját magát a legalkalmasabbnak?

Mert el tudtam érni, hogy a három párt egységesen engem jelöljön, megegyezésre jusson.

Hogy kell ezt elérni?

Az eltelt években már nagyon sokat dolgoztam azért, hogy a demokratikus ellenzék bizonyos kérdésekben próbáljon egységes álláspontot elfoglalni.

Mit gondol, Demszky Gábor viszont miért nem állt be ön mögé, és miért Bokros Lajost ajánlotta főpolgármesternek?

Demszky Gábor azt támogat és azzal ért egyet, akivel akar. Azt gondolom, hogy engem is nagyon szívesen támogat, hogy ha erre alkalom és mód nyílik. Itt nem a volt főpolgármestereket kell megnyerni, hanem a város lakóit kell meggyőzni.

Mióta vannak főpolgármesteri ambíciói?

Mióta a három párt fölkért rá.

Előtte meg sem fordult a fejében?

Nem.

Tényleg nincsenek politikai ambíciói?

Tekintsük ezt így afféle sajtóhibának. Ez gyakorlatlanság volt. Amikor átolvastam a cikket, akkor nem jöttem rá, hogy én a politikai ambíciót pártpolitikai ambícióként használtam és értelmeztem. Ki kellett volna javítani, sajnos nem tettem.

Tehát politikai ambíciója van, főpolgármesteri ambíciója viszont nem volt.

Elsősorban szakpolitikai ambícióim voltak korábban. Egészségpolitikában, szociálpolitikában.

Ilyen feladat a fővárosban nem nagyon lesz. A Fővárosi Önkormányzatban már nincs egészségügyi terület, az állam elvitte a kórházakat.

Elég nagy baj. A város lakóinak érdekében el kell mondani, hogy a város lakói milyen egészségügyi ellátást szeretnének, milyen oktatást szeretnének, a felelősséget attól nem lehet elhárítani, hogy ezeket az intézményeket már nem a főváros működteti.

Ezt el lehet mondani bármilyen pozícióban, ehhez nem kell főpolgármesternek lenni.

Egy főpolgármesternek megvannak azok a jogosítványai, lehetőségei, amelyekkel elő tudja segíteni azt, hogy a főváros lakói jobb egészségügyi ellátásában részesüljenek.

Például?

Például az alapellátás javítása és segítése, a szakrendelések javítása.

Ehhez meg pénz kell.

El kell dönteni, hogy mire adunk pénzt. Annak fontossági sorrendje, hogy mire fordítjuk a pénzt, értékválasztás kérdése. Mi egy más értékrend alapján döntünk majd, mint ahogy az jelenleg történik.

Nézzük a sorrendet! Melyik terület kapna több pénzt, mint most, melyik kevesebbet?

Számomra a legfontosabb, hogy minél tovább, egészségben élhessünk. Elsősorban az életveszély-elhárításra és a közvetlen egészségkárosítások megszüntetésére kell több pénzt fordítani. Most van például szezonja a parlagfűnek.

Mit csinálna másképp a 3-as metró ügyében, mint Tarlós István? Tegyük fel, én vagyok Orbán Viktor, önnek meg van három perce, mert megyek átadni valamit Mezőtúrra. Győzzön meg, hogy adjak százmilliárdot!

Megmondanám Orbán Viktornak, hogy a miniszterelnök úrnak érdeke fűződik ahhoz, hogy a város lakói biztonságban legyenek, boldogok legyenek, az ön családja is itt él, jön-megy ebben a városban.

Pont ezt mondja Tarlós is.

Akkor én is ezt mondanám! Nincsenek itt olyan nagy különbségek. Kérdés, hogy mi a válasz. És utána mi következik. Ezt pedig nem lehet előre eljátszani.

Mennyire van tisztában a BKV helyzetével?

Sok adatom van már, de gondolom, a BKV helyzetével nagyon kevesen vannak tisztában a városban.

De azért nyilván van valamilyen terve, hogy mit kezdjen a BKV adósságaival, szükségleteivel, szolgáltatásaival, mi legyen a BKK-val!

Az a megoldás, ami pillanatnyilag született, tehát az, hogy új buszokat vásároltak, és az Andrássy úton bemutatták, ez a fővárosnak többe kerül, mintha saját maga üzemeltetné ezeket. Körülbelül 30 százalékkal drágább.

Tehát az a modell, hogy kiadják alvállalkozóknak, nem jó?

Ez pillanatnyilag drágább megoldás, mintha a BKV saját maga üzemeltetné a buszokat.

De a saját üzemeltetéshez meg kellene venni azokat, az pedig nagyon nagy összeg. Aba Botondtól az összes BKV igazgató azt hajtogatta, hogy pénzt kér buszokra. És mindig az volt a válasz, hogy nem kapsz pénzt buszra, mert nincs rá elég pénz.

Világos. De itt van egy alapprobléma, hogy a BKV-nak a finanszírozása rendszerszerűen nincs megoldva.

Ez egy régi, közhelyszerű alapmondat, igen.

Igen, de erre valamit tenni kell. Pillanatnyilag az átlagjegyárnak...

Mennyi is az?

Véletlenül tudom, mert készültem. Ha 10-et vesz, akkor 3000.

És mennyi egy vonaljegy?

340 forint (350Ft – a szerk.)

Na jó, erre a kérdésre felkészült. Tehát mit tenne a BKV-val?

Meg kell osztani a finanszírozást. Például a működési költség egyharmadát lehetne beszedni az utasoktól, egyharmadát kellene valamilyen módon a fővárosnak állni. A harmadik harmad jelenleg állandó kuncsorgás tárgya, hogy honnan jön be. New Yorkban például úgy van megoldva, hogy bizonyos bevételekhez (hídpénz, parkolási pénzek) van kötve, és akkor annak valamilyen aránya a közlekedésre megy. Tehát van fix bevétel, és abból lehet tervezni a következő évre, hogy mennyi legyen a jegyár. A lényeg, hogy valamilyen stabil megoldás kell.

Hogyan érné el, hogy ne legyen politikai játszma kérdése?

El kell érni, hogy nevesítsék meg azt a forrást az állami költségvetésben, ami minden évben a BKV forrásainak a kiegészítésére szolgál. Legyen róla törvény.

Igen, ezt már régóta szeretnék, de nem véletlenül nem lett. Mit tud tenni egy főpolgármester?

Például hangosan és sokszor el tudja mondani. Olyan sok lehetősége egy főpolgármesternek sincsen, de ami van, azt mind ki kell használnia.

A BKK maradna? Ha maradna, akkor maradna-e Vitézy Dávid?

Személyi kérdésekről talán korai még beszélni. Én a BKK meglétét abszolút európainak tartom, ez egy jó és szükséges modell. Az egy más kérdés, hogy a BKK mérete és felelősségköre mekkora. De maga a konstrukció, hogy a BKK létrejöttével külön van a megrendelő és külön a szolgáltató, az rendben van. A BKK-nak egy sor jó kezdeményezése volt, hogy létrejöjjön a „smart city”, azaz az „okos város”. Itt van például a járművek érkezéséről tudósító Futár rendszer. És kifejezetten nívós honlapot működtet a BKK.

Mesélje el az élete eddigi legkreatívabb döntését!

Az otthoni szakápolás területén kidolgoztam egy olyan biztosítási konstrukciót, amely a mai napig működik: az otthoni szakápolásban dolgozó nővéreknek közös felelősségbiztosításuk van. Így csak az ötödét vagy a tizedét kell fizetniük ahhoz képest, mintha ezt külön-külön kötnék meg.

A baloldali főpolgármester-jelölti kampányok is mindig tele voltak kreatív ötletekkel. Emlékezetes a Duna alatti hosszanti alagút vagy az üvegburával fedett Városliget terve, meg persze az ingyenes BKV. Most is lesz ilyen eredeti kampányötlet?

Tőlem ne számítsanak ilyen ötletre.

Semmilyen fantasztikus tervvel sem fogok előállni, ezt most megígérhetem.

Mindenféle ötlet, amivel elő fogok állni, nagyon közel lesz a realitáshoz.

Akarja tudni, mit ígér a többi jelölt?

A főpolgármester-jelöltekkel eddig készült interjúinkat itt találja. A többi még készül.

Az eddigi megjelenéseit kommentáló sajtócikkekben a szürkeségét hangsúlyozták, mint nem túl előnyös vonást.

Ki hangsúlyozta? Önök engem szürkének találtak?

Nekünk igazából az a kérdésünk, hogy jár-e, volt-e már vagy tervez-e menni kommunikációs tréningre?

Van stábom, akik segítenek, nem szorulok sem személyiségfejlesztésre, sem...

Kommunikációs tréninget mondtunk, nem tűnik ördögtől valónak, minden bizonnyal az ön által említett nyugati nagyvárosok vezetői is jártak ilyenre.

Lehet, de én Mérei Ferenc tanítványa vagyok, bőven volt időm az eltelt évtizedekben a saját személyiségemnek az előnyeit, hátrányait megismerni. Elégedetlen a kommunikációmmal?

Arra gondolok, hogy amikor átmennek ilyenek, hogy nincsenek politikai ambíciói, vagy arról beszél esélyes jelöltként, hogy maximum majd beülök a közgyűlésbe, ezekre azonnal rá lehet ugrania annak, aki rá akar, könnyű megfogni.

Hát fogják meg! Egy ember az ilyen. Vannak ilyenjei is, meg olyanjai is. Ez a normális. Van olyan, hogy valaki nem fogalmaz egészen precízen, pontosan, és nem javítja ki. Kétségtelenül az egy kommunikációs trükk lehet, és elmondhatom, hogy én vagyok a legkeményebb, én majd megmutatom, meg hogy én majd olyan zseniális ötletekkel állok elő, hogy a Duna északról délre fog folyni. Ez elég nagy hülyeség? 

Az eddigi kampánytapasztalatok alapján az emberek értékelik, ha van egy határozott ember, aki markáns tervekkel áll elő.

Egyáltalán nem biztos. A választók normális emberre kívánnak szavazni. Legalábbis nagyon sokan. A választásnál majd kiderül. Nem cél az, hogy másnak mutassam magam, mint amilyen vagyok. Igen, csak kevésnek tűnik.

Nem véletlenül szeretnénk itt konkrétumokat, vagy csak konkrétumokra hasonlító dolgokat hallani. Mert értjük, hogy ön ilyen és esendő, de mégiscsak egy főváros irányításáról van szó. Van még másfél hónap a választásokig, addig gondolom, ki kell derülnie másnak is.

A programomat napokon belül elkezdjük nyilvánosságra hozni, abban a formában, ahogy terveztük, a Véleményszabadság.hu oldalon. Itt várom a budapestiek javaslatait, hozzászólásait. Az első konzultációs kérdés már fent van az oldalon. Nem feltétlenül az a cél, hogy a főpolgármester-jelöltek közül elsőként hozzuk nyilvánosságra a programunkat.

Mondjon legalább egy markáns elemet a programból! Lepjen meg minket!

Nem akarom magukat meglepni. Itt nem arról van szó, hogy a főváros lakóit valami csodálatos ötlettel meg fogjuk lepni, ilyen ötlet nem lesz. Reális ötletekkel fogunk előállni, olyan koncepcióval, amelyből kiderül, hogy másképp is el lehet képzelni egy város életét. Egy gondoskodó várost, a szabadság városát tervezzük. Az elképzeléseinket el fogjuk mondani tételesen, egyik napról a másikra.

Akkor összefoglalhatjuk úgy, hogy ön egy normális emberről szóló normális társadalomról szóló normális kampányt szeretne felépíteni, egy olyan időben, amikor inkább a harsány üzenetek mennek át?

Megengedik, hogy erre egy faviccel válaszoljak? Átment valaki a Lánchídon, hallotta? Nem. Nem is hallhatta, gumitalpú cipőben ment. Nem biztos, hogy csak a harsányság megy át, lehet, hogy átmegy más is.

Ön minek vallja magát? Centrista, liberális, szociáldemokrata, szocialista, konzervatív baloldali?

Szerintem a szociális érzékenység jellemez engem a leginkább.

Tudna mondani olyan magyar politikust, akit követendő példának tudna állítani maga elé?

Kiss Péter.

Miért?

A személyisége, a nyugalma, a konszenzusteremtő képessége. Nagyon sokat tanultam tőle, bár nem voltam közvetlen munkatársa.

Profi állásinterjúkon szokott szerepelni a kérdés, hogy a jelölt milyen állathoz hasonlítaná magát. Ön milyenhez?

Lóhoz.

Miért?

Vannak lovaim. A ló az egy nagyon strapabíró, nagyon kedves, 

nagyon unalmas, tulajdonképpen nem okos állat.

Hátán elviszi a fővárost?

Igen, így van.

Tarlóst milyen állathoz hasonlítaná?

Tarlós minősítése nem az én dolgom, elutasítom a kérdést.

Az unokája hamar megvigasztalódott

Falus Ferenc hétfői videója az interjú elkészülte után került ki Facebook-oldalára, így arról utólag tettünk fel kérdéseket a baloldal főpolgármester-jelöltjének. A jegesvödör-őrület Falust is elérte, ő is nyakon öntötte − öntette − magát egy vödör jéghideg vízzel, hogy közben pénzt ajánljon valamilyen nemes cél érdekében. De ez a nyakonöntetés messze túlmutatott nem csak a neki tulajdonított szürkeségén, vagy más komoly jegesvödrözős szereplő teljesítményén, de a magyar filmművészet, sőt, az egyetemes filmművészet dimenzióin is: sár, ló, kutyák, nő 47-es papucsban, remegő kezes, telefonos felvétel, öntsd a vizet asszony, az utolsó mondatokat elnyomó bömbölő kisgyerek. A legtökéletesebb pillanatot itt mutatjuk:

Szerettük volna megtudni, hogy így utólag hogyan értékeli Falus a videót, hogy felmerült-e, hogy a síró unoka miatt újra veszik az egészet, hogy milyen visszajelzéseket kaptak, hogy a kampánysábja tudott-e a videóról, vagy magánakció volt.

„Nagyon örülök, hogy ilyen sok ember nézte meg a videónkat, hiszen egyetlen cél vezetett, hogy minél többen segítsék a Bátor tábort - válaszolt Falus. - A Bátor tábor heroikus munkát végez beteg gyerekek érdekében. Ehhez pénzre van szükségük. Ezzel a kis filmecskével közösen segítettünk sok rászoruló gyereknek és ez nekem nagyon jó érzés. Amúgy az unokám hamar megvigasztalódott, és együtt nevettünk a történeteken."