Tovább nyomoznak Balogh alapítványánál

2014.08.26. 08:34

Október végéig meghosszabbította a Gyermekrák Alapítvánnyal kapcsolatos nyomozás határidejét a rendőrség – közölte a Magyar Nemzet.

Az eljárás hűtlen kezelés bűntettének gyanújával indult az év elején, Szilágyi György jobbikos képviselő feljelentése nyomán.

A szervezet vitatható pénzkezelési gyakorlatáról az Index írt cikksorozatot, később egy ügyészségi vizsgálat is több szabálytalanságot feltárt az 1 százalékos felajánlások begyűjtésében élenjáró szervezet működésében.

Balogh Istvánt illetően felmerült, hogy az alapítvány mentőautóját használja magáncélra, a KRESZ szabályait is nagyvonalúan kezelve.

A szervezet éveken át látványosan halmozta fel az adományokat, érvelése szerint azért, mert ötmilliárd forintból kórházat akarnak felépíteni, így nincs mód arra, hogy a tavaly befolyt hatszázmillió forintot a daganatos betegségben szenvedő gyermekekre költsék.

Balogh szerint azonban a szervezet működésének 16 éve alatt befolyt 3,8 milliárd forintból 2,7-et erre fordítottak.

Ugyanakkor kiderült, hogy a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a magyar Gyermekonkológiai Hálózat Központja hiába fordult az alapítványhoz, 2009 óta semmilyen támogatásban nem részesült.

A Gyermekrák Alapítványnak az Egyesült Államokban is van bejegyzett szervezete. A Children Cancer Fondation amerikai kórházakkal írt alá megállapodást, hogy oda beteg gyermekeket utaztasson. A magyarországi kórházak tájékoztatása alapján azonban kiderült: csupán konzultációk zajlottak, de az alapítvány segítségével végül egyetlen gyermeket sem utaztattak ki.