Még be se csöngettek, már itt a káosz: lekapcsolták az e-naplókat, szívnak a tanárok

2014.08.27. 15:19 Módosítva: 2014.08.27. 15:19
Az Index információi szerint szerdára több száz iskolában leállt az e-napló-szolgáltatás, 400-500 iskolában nem tudják regisztrálni a tanulókat.

Az elmúlt években a hagyományos osztálynaplókat helyettesítő szoftver, az e-napló lett az iskolák működésének legfontosabb eszköze. Ebben az elektronikus dokumentumban tartják nyilván a tanórákat, jegyzik a hiányzásokat, a diákok jegyeit, sőt az intőket, és ez alapján történik a tanárok munkaidő-nyilvántartása is.

Mivel jövő héten hétfőn kezdődik a 2014/2015-ös tanév, az intézményekben éppen adminisztrációs nagyüzem van: zajlanak az utolsó pótvizsgák, és a jelentkezések lezárása miatt pont ez a hét lenne a legfontosabb az adatok felvitele és az évkezdés szempontjából.

Lapunkat több iskolából arról tájékoztatták, hogy az állami tulajdonú Educatio Kft. az éjjel, előzetes bejelentés nélkül leállította a rendszer üzemeltetését. A Magisztert egy központi szerveren az Educatio Kft. üzemeltette, tavaly ugyanis még az volt az oktatási kormányzat álláspontja, hogy ezt a programot vezetik be az egész közoktatásban.

Szolgáltatás helyett az érintett 400-500 iskolában csupán az Educatio üzenetét olvashatják, amely szerint a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt a jogtulajdonos nem járult hozzá a rendszer augusztus 26. utáni üzemeltetéséhez.

Az elektronikus adatkezelésre átállt iskolák számára ez a rendszer az egyetlen esély, mivel a papíralapú nyilvántartás teljesen megszűnt. Ha most hagyományos osztálynaplót rendelnének, több hónap kellene, amíg a vásárlás átfutna a központosított iskolarendszeren.

A Magisztert forgalmazó Netkir Zrt.-nél azt mondták, előzetesen nem volt tudomásuk a leállásról, okát sem ismerik. A szoftver országos felhasználási joga valóban lejárt, de ez nem okoz automatikus leállást. A cégnél hozzátették, hogy a licenc lejárata előtt több mint egy hónappal jelezték az Educatio Kft.-nek a közeledő határidőt, és felajánlották a folyamatos működés érdekében a jogok további egy évre történő meghosszabbítását vagy a végleges felhasználói öröklicenc vásárlását az Educatio Kft. számára. Ez azonban nem történt meg.

Az Index kedden számolt be arról, hogy baj van az e-naplók és az adminisztrációs szoftverek beszerzésével. Pölöskei Gáborné, az Emmi köznevelési intézményfejlesztésért felelős helyettes államtitkára csak július végén jelezte az iskoláknak, hogy az Educatio Kft.-n keresztül közbeszerzést indítottak a jelenleg forgalomban lévő 10-11 szoftver megvásárlására. A közbeszerzések azonban a Közbeszerzési Döntőbizottságon kötöttek ki, az új tanévre szóló szerződéseket viszont – annak ellenére, hogy az eddigiek augusztus végén lejárnak – csak a vizsgálatok lezárulta után lehet megkötni.