Demszky: Igen, Klicsko tanácsadója lehetek

2014.08.28. 07:30

Kijevben lehet tanácsadó Demszky Gáborból, aki a polgármesterré választott világbajnok bokszoló, Vitalij Klicsko munkáját segítheti az ukrán fővárosban.

A hír igaz, de még teljesen bizonytalan, hogy lesz-e belőle valami, bonyolult egyeztetések folynak erről Kijev mellett a Világbankkal, meg kell teremteni a megállapodás feltételeit.

– jelentette ki az Indexnek Budapest egykori főpolgármestere. Demszky szerint az egyeztetés folyamatosan zajlik, de Klicskón túl sok múlik a Világbankon és Brüsszelen is.

A kapcsolat Demszky és Klicsko között az Ukrajnában aktív lengyel parlament ukrán ügyekben illetékes szakértője, Marcin Swiecicki – egykori külgazdasági miniszter és varsói polgármester – és a Világbank révén jött létre.

A volt városvezető nagyon vonzónak találja a lehetőséget, hogy a frissen megalakult önkormányzattal felálló ukrán fővárosban segítse például az önkormányzati törvény végrehajtását, hosszútávú stratégiájának kidolgozását. Klicskóval a személyes kommunikációnak nyelvi akadálya sem lenne, tekintettel arra, hogy mindketten beszélnek németül.

Demszky számára a feladat nem lenne új, jelenleg tanácsadóként kapcsolatban áll Bukaresttel és Zágrábbal is. Kijev ugyan egy kicsit más – abból a szempontból bizonyosan, hogy egy regionális fegyveres konfliktustól szenvedő ország fővárosa –, de Demszky szerint húsz éves vezetői tapasztalata, szakmai háttere, kapcsolatai révén nem igen akad olyan, a város irányításával kapcsolatos feladat, amelyben nem tudna tanácsot adni. „Városvezetőként persze tisztában kell lennem azzal, mit nem tudok, ilyenkor azt kell tudni, kihez kell fordulni segítségért” – mondta, az elmúlt évtizedekben felhalmozott nemzetközi szakmai kapcsolataira utalva.

„Kijev közigazgatásában alapvető baj van, az önkormányzati rendszer el van rontva, ennek átalakításához is neki kell látni. A közbeszerzési rendszert is átláthatóvá kell tenni, ennek a programnak a kidolgozására már jött felkérés Kijevből” – mondta Demszky, aki elmondása szerint már dolgozik a feladaton, megismételve, hogy a kapcsolat szorosabbá válásához sok feltételnek kell teljesülnie, a megállapodás „a jó istenen, a szerencsén és az ukrán háború alakulásán is múlik”, sőt, akár azon is, hogy a magyarországi vagy a budapesti vezetés ne igyekezzen a felkérést minden erejével megakadályozni. Demszky szerint ugyanis a Eurocities főtitkári állásával ez történt, amit Budapest egykori városvezetője a varsói polgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz javaslatára pályázott meg, ám végül – miután a Magyar Hírlapnál megjelent Demszky pályázata – elesett a lehetőségtől. 

Demszkynek a szervezettel évtizedes kapcsolata volt, többször kapott felkérést, hogy konferenciákon és az Európai Bizottság előtt képviselje a Eurocitiest.

Nagyvárosok érdekképviselete

Az 1986 óta működő Eurocities Barcelona, Birmingham, Milánó, Lyon, Frankfurt és Rotterdam polgármestereinek kezdeményezésére jött létre, mára Európa 34 országának 135 városa teljes vagy – az EU-n kívüliek esetében – megfigyelő tagja. Állandó tagságra a 250 ezernél népesebb városok pályázhatnak.

A szervezet véleményezi az Európai Parlament és az Európai Bizottság számára a városi környezetvédelemmel, közlekedési problémákkal kapcsolatos előterjesztéseket, megvizsgálja az európai stratégiai ügyeket érintő, hosszútávú környezetvédelmi programok városi aspektusait, így az európai nagyvárosok fontos érdekérvényesítő szervezeteként szolgál Brüsszelben és Strasbourgban.