50 forinttal emelik a Magyar Nemzet árát

2014.09.01. 12:32

A Magyar Nemzet főszerkesztője, Liszkay Gábor hétfőn címoldalon jelentette be, kénytelen megemelni a lap árát.

Az áremelés elég drasztikus lesz, ezért a főszerkesztő is magyarázkodni kényszerült. Októbertől 50 forinttal többet, azaz az eddigi 145 forint helyett 195 forintot kell fizetni egy lapszámért. Liszkay magyarázata szerint szerencsére ritka az ilyen típusú kellemetlen hír, hiszen

utoljára csaknem napra pontosan tizenkét éve, 2002. augusztus 31-én értesítettük Önöket áremelésről, akkor azért, mert a Medgyessy-kormány megvonta a Magyar Nemzettől az állami hirdetéseket.

Az Index augusztus elején írt arról, hogy az úgynevezett Simicska–Orbán-háború egyre komolyabb nehézségeket okoz az eddig a Fidesz erős hátterének tartott üzletember sajtós érdekeltségeinél is.

A Magyar Nemzettől és a Heti Választól olyan üzleti terveket kértek be a tulajdonosok, amikben azt vizsgálták, hogy fenntarthatóak lennének-e ezek a kiadványok hosszú távon állami támogatás nélkül. Már a nyáron azt lehetett hallani, hogy kiderült: az állami pénzek nélkül ezeknél a lapoknál is lényegesen nehezebb helyzet állhat elő a működés terén. A most bejelentett, 25 százalékot meghaladó emelés arról tanúskodik, hogy a helyzet súlyosabb volt, mint elsőre gondolták.

Nagyításért kattintson!
Nagyításért kattintson!

Egyébként éppen a Magyar Nemzet szolgáltatta a felhők fölött zajló háború első olyan, kézzel fogható bizonyítékait, amelyeket még a kételkedő jobboldali olvasók számára is egyértelműek voltak, amikor a lap többször is nekiment az Orbán-kormánynak.

A Nemzetben először a reklámadó bevezetésének hírét kritizálták a sajtószabadság nevében, majd kemény cikkben javasolták Seszták Miklós miniszter kirúgását. A Hír TV financiális okokra hivatkozva lemondta a tusványosi fesztivál közvetítését, pedig az eredeti tervek szerint folyamatos élő közvetítésben számoltak volna be a Fidesz hagyományos fesztiváljáról.