Nem is sejti, milyen veszélyes a mágnes

2014.09.02. 08:51

Figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mert a kicsi, de erős mágnesek nagyon veszélyesek lehetnek a kisgyerekekre. A hatóság által vizsgált játékok 43 százaléka nem volt elég biztonságos, és olyan apró darabokat tartalmazott, amiket lenyelhetnek a gyerekek.

Az erős mágnesek a belekben vonzhatják egymást (illetve más fémdarabokat), ami a belek elzáródását is okozhatja. Ez annyira veszélyes, hogy az EU-ban egy kisgyerek már meg is halt emiatt, többen pedig rosszul lettek – volt, akit meg is kellett műteni. A bélelzáródást azért is nehéz észrevenni, mert többnyire influenzaszerű tüneteket mutatnak a kisgyerekek.

Az EU-ban előfordult balesetek több mint 80 százalékát mágneses építőjáték-készletekben levő erős mágnesek okozták. A balesetek száma azóta ugrott meg, hogy néhány éve elérhető árúvá váltak az erős mágnesek, például a neodímium-vas-bór mágnesek.

A fogyasztóvédelem azt javasolja, hogy a szülők figyeljenek a mágneses játékok (könyv, darts, horgászkészlet, építő- és fajátékok) apró darabjaira. Minél gyengébb egy mágnes, annál kevesebb veszélyt jelent, a legnagyobb megengedett erősség 50 kG²mm² .

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport