Ha kell, a poligráfos vizsgálatot is vállalom

2014.09.03. 07:30
A nyáron több jobbikos alapszervezetet is feloszlattak, így az a különös helyzet állt elő, hogy az önkormányzati választásokon egykori jobbikosok szállnak versenybe volt pártjuk jelöltjeivel. A párt mezőkövesdi alapszervezetének volt elnöke azt állítja, azért távolították el, mert le akarta leplezni az önkormányzati mutyikat és ez már a Jobbik érdekeit is sértette. A kampányfőnök szerint ez hazugság.

"A mezőkövesdi önkormányzatnál az elmúlt évek során bárhová nyúltam, csak szabálytalanságba ütköztem" – mondta az Indexnek Bóta Mihály, a Jobbik mezőkövesdi alapszervezetének volt elnöke, akit az áprilisi választásokon Tállai Andrással szemben indított a párt. Egy riportban már akkor megírtuk, hogy Bóta szerint közérdekű adatokat rejteget előle az önkormányzat, így akadályozva, hogy felfedje, milyen közvagyont érintő visszaéléseket tapasztal a városban. Azóta az ügyészség is megállapította, hogy bizony a közérdekű adatokat meg kellett volna, hogy kapja.

Csakhogy április óta más is történt: miközben az országgyűlési választási kampányban Bóta azt állította, hogy a Jobbik győzelme esetén feltárják a szerintük visszás helyi ügyeket, augusztus közepén a politikus látványosan otthagyta a pártot, sőt, az egész mezőkövesi alapszervezet feloszlott. Akkor Bóta ezzel indokolta viharos távozását a Jobbikból:

A párt a kampányban a hatalom elszámoltatását, önkormányzati és állami mutyik feltárását ígérte. Ezzel szemben a Tállai András államtitkár vezette mezőkövesdi önkormányzatnál feltárt, a közvagyont súlyosan érintő sorozatos szabálytalanságok országos nyilvánosságra hozatalát, továbbá a törvénytelenségek elleni fellépést is elmulasztotta.

Bóta szerint a pártvezetés magatartásával "azt a feltételezést igazolta, hogy a választási ígéreteit maga sem gondolta komolyan".

A politikus azt állítja, hiába kaparta ki ezeket a mutyis ügyeket és jutatta el az ezzel kapcsolatos iratokat a pártvezetésnek, az országos vezetés nem lépett semmit. Az áprilisi választás után viszont eltávolították, azzal az ürüggyel, hogy inaktív. Bóta szerint azonban ez csak ürügy volt arra, hogy megszabaduljanak tőle és azoktól, akik vele együtt hagyták ott a szervezetet.

106 egyéni jelölt közül a 9. legtöbb szavazatot kaptam. Ennek tükrében nevetséges inaktivitással vádolni

– magyarázta az Indexnek. Meggyőződése, hogy azért távolították el, mert a helyi mutyik feltárása a Jobbiknak sem érdeke. Azt állítja, hogy ezt a helyi kampányfőnök is a szemébe mondta. "A választás után Jámbor Márk kampányfőnök azt mondta, túl mélyre ástam és ez már a Jobbik érdekeit sérti" – állítja Bóta. Szerinte Jámbor ehhez azt is hozzátette, hogy ha bárkinek is elmondja, mit mondott neki, úgyis letagadja. De Bóta akár még a poligráfos vizsgálatra is hajlandó lenne, hogy bizonyítsa, igazat beszél.

Jámbor Márk valóban tagadja, hogy valaha is mondott volna ilyet Bótának, de az ügyben nem akart nyilatkozni, helyette a megyei kampányfőnökhöz, Egyed Zsolt országgyűlési képviselőhöz küldött minket.

Ha Bóta Mihálynak valóban fontos lett volna, hogy ezeket az önkormányzati mutyikat feltárja, akkor feljelentést kellett volna tennie. Ezt azonban nem tette meg, pedig hetente kértük rá

– mondta az Indexnek Egyed Zsolt. Szerinte egykori párttársa a "tipikus sértődött ember végső hattyútáncát" járja, amikor vádaskodik. Egyed arról is beszélt, hogy noha a választás előtt Bóta valóban aktív volt, a vereség után "leeresztett" az alapszervezet. És ugyan valóban feloszlott, de egy hét múlva újjá is alakult azokkal, akik szerinte tényleg tenni akarnak valamit. Ráadásul Egyed szerint a jövő héten meg is teszik azt a feljelentést, amit Bótának kellett volna korábban megtennie.

De nemcsak Mezőkövesden oszlott fel alapszervezet. Júliusban a székesfehérvári alapszervezetet is szélnek eresztették, élén azzal a Mező Balázzsal, aki áprilisban még Vona Gáborral pózolt közösen, mint a párt képviselőjelöltje. Nagykőrösön is feloszlatták, majd újjászervezték az alapszervezetet, menesztve Dénes Dénest, a szervezet addigi elnökét, aki azóta ki is lépett a Jobbikból. Ugyancsak nyáron lépett ki a Jobbikból a nyíregyházi Kiss Sándor, a párt volt országgyűlési képviselője. Érdekesség, hogy Mező, Dénes, Kiss és Bóta is indul az önkormányzati választásokon, de immár a Jobbik ellenfeleként. 

Az Index információja szerint nemrég a várpalotai Jobbikból is több vezető lelépett, állítólag elszámolási vita van a háttérben. Amikor erre Galambos Istvánnál, a helyi szervezet elnökénél rákérdeztünk, nem volt hajlandó nyilatkozni, és a Jobbik országos sajtóosztályához irányított minket. Onnan egyelőre még nem kaptunk választ arra, mi áll a kilépések hátterében.