Béna kommunikációs akció okozta az újabb nemzeti italboltparát?

2014.09.04. 16:24

Csütörtökön reggel nem csak az alkoholos italokkal foglalkozó cégeknél, de még a Fidesz képviselői között is nagy megrökönyödést váltott ki a kormányközeli Századvég napilapja. A Napi Gazdaság kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a dohánytermékek után 2015-től az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül.

A nemzeti italbolt hálózat kialakításáról szóló hírek 2012 óta már többször is előkerültek, de a kormányzat minden alkalommal cáfolta, hogy napirenden lenne a szektor átalakítása.

A Kormányzati Információs Központ és az NGM most is gyorsan reagált: „az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén”. Fideszes forrásaink szerint azonban a szektor képviselőit nem nyugtatta meg a kétsoros cáfolat.

Különféle zavaros tervekről ugyanis mindenki hallott már, és félévente rendszeresen robban a bomba, hogy a tagadás ellenére hamarosan mégis a központosítás felé lép a kormány. A elgondolás pontosabb részletei a Napi Gazdaság cikkében sem szerepeltek. Az újság csupán annyit lebegtetett meg, hogy az alkoholkereskedelmet a trafikokéhoz hasonlóan alakítják át, törvényi szinten rögzítik a szeszes italok árusításának szabályait, és az italt a trafikokhoz hasonlóan csak monopóliumhelyzetben lévő italüzletekben lehet majd árusítani. De, hogy mi lesz a kocsmákkal, szórakozóhelyekkel és éttermekkel, arra a Napi Gazdaság sem tért ki.

Az Index információi szerint az ügyet a Fidesz jövő heti évadnyitó háromnapos frakcióülésén is felvetik majd, miután eddig a kormánypárti képviselők sem kaptak információt arról, hogy kik és miért tartják életben a tervet annak ellenére, hogy időközben könyvtárnyi sajtója lett az elgondolás értelmetlenségének. 

Egyik fideszes forrásunk szerint azonban a nemzeti italbolt ügy legújabb fordulója nem is valódi értesülésekre alapozott cikk volt, hanem egy bénán elsült kormányzati kommunikációs akció. Forrásunk szerint kormányzati körökben a napokban úgy értesültek, hogy az egyik kormánykritikus lap nagyobb cikk megjelentetésére készül a témában.

Ezért kitalálták, hogy egy rövidebb, új információkat nem tartalmazó cikkel és egy gyors cáfolattal kihúzzák az írás méregfogát. Csakhogy nem számoltak azzal, hogy egy ilyen, elvileg nagyon jólértesültnek számító lap hírét tényleg komolyan fogják venni még kormánypárti politikusok is.