Ilyen egy bevállalós sajtótájékoztató

2014.09.04. 16:22 Módosítva: 2014.09.04. 16:23

A szűken vett műemlékvédelem ügyénél izgalmasabb témák is felvetődtek L. Simon László csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az eseményt azért hirdették meg, hogy bejelentsék a hazai műemlékekkel foglalkozó Forster központ új vezetőjét. Az igazgató Sághi Attila lett, aki építőmérnökként vett részt több jelentős beruházásban, legutóbb például a pesti Vigadón dolgozott.

Ezért rúgták ki Cselovszki Zoltánt

L. Simon László az új vezető egyik legfontosabb feladatának az EU-s források megfelelő kihasználását nevezte. A tervek szerint idén 70, jövőre 300 millió forintot fordítanak arra, hogy az EU-s támogatásokat lehívják. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy egyetlen forintot sem akarnak benn hagyni. A téma kapcsán derült ki, hogy Lázár János miért váltotta le a Fideszben sokáig futtatott Cselovszki Zoltánt. A menesztett igazgató nem volt elég hatékony az uniós pénzek felhasználásánál.

Kérdésre, hogy mindez nem függött-e össze a hazai örökségvédelem sokat vitatott feldarabolásával és különböző minisztériumokhoz szórásával, L. Simon szokatlan nyíltsággal azt mondta:

Nem akarásnak nyögés a vége.

Sághinak jelentős teljesítményt kell felmutatnia, mivel a mostani 8,5 milliárdos EU-támogatáson túl további 25 milliárdot szeretnének megszerezni a következő időszakban.

L. Simon szavai arra utaltak, hogy az ozorai kastélyfelújítás körüli botrányért is Cselovszkit teszik felelőssé. Sághi az ozorai üggyel kapcsolatban szakmai hibákat emlegetett, megemlítve, hogy 225 milliós többletforrásra lenne szükségük a befejezéshez.

Orbán mégis elfoglalja a várat

Az új igazgatónak kell majd előkészítenie a kormány következő reprezentatív megaberuházást, az egész budai vár felújítását. A szaporodó jelekből kezd világossá válni, hogy évekkel ezelőtt megírt tippünk, amely szerint Orbán Viktor a kormányával együtt lassan átköltözne a letűnt történelmi időket szimbolizáló várba, igaznak bizonyul.

Konkrét lépésként a sajtótájékoztatón a Karmelita kolostor felújítását említették meg, amely a Miniszterelnökség székhelye lesz. A miniszterhelyettes elmondta, hogy az ott működő Nemzeti Táncszínházat a Várkert rendezvénytermébe rakják át egy évre, amíg nem találnak nekik jobb helyet. A táncszínház kálváriájáról itt írtunk.

Nem lesz pepecselés a műemlékekkel

A Forster intézet kapcsán L. Simon elmondta, hogy nem tekintik minden esetben irányadónak a Velencei charta iránymutatásait, bátran hozzá kell nyúlni a műemlékekhez, „ha valami hitelesen rekonstruálható, ne hagyjuk romosan.”

A Velencei chartával kapcsolatban megkérdeztük a műemlékvédelem egyik fontos szervezetét, az Icomost. A főtitkár, Fejérdy Tamás elmondta, hogy a charta kimondja: csak addig szabad rekonstruálni egy épületet, amíg biztosan tudható, hogy milyen volt az eredeti állapot. A műemléki épületeket „nem szabad meghamisítani”, tehát nem lehet olyat építeni, amiről nem bizonyítható, hogy eredetileg is úgy nézett ki. Ha funkciót akarunk adni egy régi épületnek, akkor a kiegészítéseket a kortárs építészet eszközeivel kell megtenni.

Ha tehát ezen az alapelven valóban túl akar lépni a kormány, akkor az akár történelemhamisító megoldásokat is eredményezhet.

Hibázott a kormány

Visszafordulhat ugyanakkor az a sokat kritizált folyamat, amelyben a kormány szétszabdalta a műemlékügyet, így téve könnyebbé az önkormányzatok ingatlanos ügyeit. Szó van a Nemzeti Örökségvédelmi Központ beolvasztásáról, a funkciók egy minisztériumhoz való visszacsoportosításról. „Szerencsés, ha az építésügy és az örökségvédelem egy minisztériumban működik” – mondta.

A miniszterhelyettes a sajtótájékoztatón elismerte, hogy „a szétszervezés nem volt jó ötlet”, de ezt szavai szerint korábban sem tartotta jó iránynak. Lapunknak adott korábbi interjújában L. Simon mindenesetre kiállt a szakma által károsnak tartott darabolás mellett.

Így néz ki az Orbán–Simicska-háború az életben


Ahogy arról már minden független magyar újság cikkezett, a Kreml falai színfalak mögött dúl a Godzilla vs. Mechagodzilla harc. Ennek jele, hogy az eddig a Fidesz szócsöveként működő Simicska-médiumok váratlanul hangnemet váltottak.

A sajtótájékoztatón a következő Hír tévé–L. Simon-csörte zajlott.

Hír tévé: Most volt a második átadó, és még mindig dolgoznak a Várbazáron. Mikor készül el?

l. Simon: (Sértődötten.) Két-háromszáz év, amit jósolok.

(Fenyegető hangnemben.) Az a kérdés, hogy ki fogja felügyelni, és a Hír TV 200-300 év múlva lesz-e abban a helyzetben, hogy erről tudósítson.

Hír tévé: A Fradi pályán látható hirdetések után fizetnek reklámadót, vagy a Fradinak miért nem kell?   (Utalt a riporter arra, hogy a kormánynak kedves csapat különös adómentességéhez köze lehet a reklámadót beterjesztő L. Simonnak.)

L. Simon: Erről kérdezzék meg a gazdasági minisztériumot.