Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kertész Imre: Hülyeség nem átvenni a díjat

2014.09.04. 22:49 Módosítva: 2014-09-05 00:43:06

A Nobel-díjas író Friderikusz Sándorral beszélgetett nem sokkal azután, hogy augusztus 20-án átvette a Magyar Szent István Rend díjat a Sándor-palotában. Sokak szerint a Sorstalanság szerzőjének nem lett volna szabad elfogadnia a kitüntetést a mostani kormánytól  az ATV-n csütörtök este leadott Friderikusz-interjú majdnem fele ezzel a témával foglalkozott.

A díj átvétele előtt Kertész még úgy fogalmazott, hogy „a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele”, a mostani interjúban azonban semmi ilyesmi nem hangzott el.

A riporter kérdésére, hogy miért vette át a díjat annak ellenére, hogy mindenki megrökönyödött rajta, azt felelte: „Amit kínálnak, azt el kell fogadni. Sokan lebeszéltek róla, hogy ez valami bűncselekmény elfogadni. Menjenek a francba, ez hülyeség.” Állítása szerint azért fogadta el a legmagasabb állami kitüntetést, mert magyar állampolgár, és „a magyar állam elnöke kínálta fel, a magyar állam feje”.

A díj átvétele miatt kifejezetten utálják – felelte arra a kérdésre, hogy megosztja-e a közönségét a díj átvétele. 

Kertész azt állította, nem olvas magyar sajtót, mert szerinte az nem magyar nyelven van írva; és mint megjegyezte, gazdasági kérdésekben sem tájékozódik. „Engem nem érdekel a politika, illetve nem értek hozzá” – mondta. Erre Friderikusz felelevenítette, hogy Kertész mindig közéleti ember volt, nyilvánosan állást foglalt. „Elítélted a rezsimet, ezzel hitet adtál nekik, hogy nem ők tévedtek, hanem tényleg alkalmatlan az ország vezetése” – mondta neki Friderikusz Sándor.

Kertész erre azt felelte, hogy ha átvesz egy díjat, „az más”.

Elmondta, hogy Schiff Andrástól kapta a legkeményebb kritikát a díj átvétele után. Nem telefonon hívta, hanem faxot küldött neki.

Az írónak a közelmúltban jelent meg A végső kocsma című könyve, ami – mint fogalmazott – „napló az öregkorral folytatott küzdelemről, nekirugaszkodás a halálnak”. Az író arra is kitért az interjúban, hogy két éve egyebek mellett azért jött haza Berlinből, mert elégedetlen volt az ottani egészségügyi ellátással.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!