Nemi erőszak: az ELTE rektora a legsúlyosabb felelősségre vonást ígérte

2014.09.04. 08:13 Módosítva: 2014.09.04. 09:51

Csütörtök reggel sajtótájékoztatót tartott Mezey Barna, az ELTE rektora, ahol megismételte keddi közleményük tartalmát, miszerint az egyetem kedden több ember ellen is fegyelmi eljárást indított.

Mint ismert, péntek éjszaka megerőszakoltak egy lányt az egyetem fonyódligeti gólyatáborában. A Kaposvári Járásbíróság azóta elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását, aki feltehetően fotósként dolgozott a gólyatáborban.

Fegyelmiket indított az egyetem

Mezey Barna a sajtótájékoztatón elmondta, hogy amint tudomást szereztek a tanító- és óvónőképző kar fonyódligeti gólyatáborában történtekről, azonnal összehívták az egyetem vezetését. Úgy látják, hogy a gólyatáborok szervezői nem tudtak élni a rájuk bízott felelősséggel, ezért a tanító- és óvónőképző karon működő hallgatói önkormányzat tevékenységét felfüggesztették.

Mivel a nemi erőszak gyanúsítottja szervezőként volt nevesítve a gólyatábor oldalán, ezért a szervezésért felelős hallgatók ellen is vizsgálat indult. Ez várhatóan pénteken zárul le, és

akár a legsúlyosabb felelősségre vonás is elképzelhető.

Ez akár az érintett hallgatók eltanácsolását is jelentheti. Az elkövető ellen is fegyelmi eljárást indított az egyetem, amelyet a büntetőeljárás idejére felfüggesztettek, és csak a jogerős ítélet után döntenek a továbbiakról.

A gólyatáborok indulóival is foglalkozott az egyetem vezetősége, mivel „a táborban az állam- és jogtudományi kar normáival ellentétes rigmusokat énekeltek”, az egyetem az instruktori kör működését megtiltotta: nem használhatják az egyetemi felületeket, és az ÁJK-n működő HÖK tevékenységét is felfüggesztették. Az egyetem most tárgyalja, hogyan lehet a jövőben gólyatáborokat szervezni, és ebben a HÖK milyen szerepet vállalhat.

Mint elhangzott, az egyetem vezetősége a HÖK-öt nem számolhatja fel, ehhez jogszabályi módosítás lenne szükséges, csak annyit tehetnek meg, hogy új választásokat írnak ki, hogy a hallgatók egy másik érdekképviseletet válasszanak.

Erkölcsit kérnének a felvételinél

Öt év után tiszta lesz az erkölcsi

Szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését követő öt év elteltével beáll a mentesítés, azaz az erkölcsi bizonyítványban nem szerepel a bűncselekmény.

A fonyódligeti nemi erőszak elkövetője lapinformációk szerint 2009-ben szabadult.

Mezey szerint az egyetem vezetése „tárgyal a miniszterrel” – feltehetően Balog Zoltán erőforrás-miniszterre gondolhatott –, és javaslatot tettek arra, hogy az egyetemi felvételinél erkölcsi bizonyítványt kérhessenek, ahogy az korábban is volt.

Úgy vélte, hogy a felsőoktatási részvételt ugyan nem köthetik az erkölcsi tartalmához, viszont tájékozódásnak jó lehet, és egy lehetséges megoldás lehetne az ilyen esetek elkerülésére. (Megjegyezte ugyanakkor, hogy úgy tudják, az elkövető korábbi bűncselekményei mára elévültek, így ezért az erkölcsi bizonyítványában már nem szerepelt volna, továbbá az egyetem vezetősége sem tudott a múltjáról.)

Fábry György, az ELTE kommunikációs főigazgatója a sajtótájékoztatón közölte, hogy az egyetemi polgárok többségét nagyon felháborították a Class FM reggeli műsorában elhangzottak, de a rádió egyik vezetője levelet írt, amiben elnézést kért a  műsorban elhangzottak miatt.

Szexképekkel zsarolhatott az elkövető

A Blikk úgy tudja, hogy a nemi erőszak feltételezett elkövetőjének nemrégiben volt egy másik ügye is: tavasszal egy házibulin lefotózta egy alvó lány intim testrészeit, majd megzsarolta, hogy ha nem fekszik le vele, a fotókat kirakja az internetre.

Az egyetemista lány panaszt tett a HÖK elnökénél a fotósra. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a főszervezők tudtak arról, hogy a férfi megzsarolta a lányt, valamint hogy korábban két nemi erőszakért öt évet ült már börtönben, akkor a lap szerint komoly felelősségük van abban, hogy a 38 éves fotóst szervezőként alkalmazták a táborban.