Cigivel hekkelik meg Horn Gyula szobrát

2014.09.05. 08:46 Módosítva: 2014.09.05. 09:41

Járókelők hekkelik meg a XIII. kerület Gyermek terén júliusban átadott Horn Gyula-szobrot, hiába kért az önkormányzat cigimentes szobrot, a szocialista politikus ujjai közé égő cigarettát tesznek hívei, írja a Bors.

Mint az közismert, Horn Gyula erős dohányos volt, napi két csomagot is elszívott, a szobor mintája is egy olyan fotó volt, amin a volt kormányfő öltönyben, csíkos nyakkendővel, arcán mosollyal lépdel, bal kezének ujjai között pedig ott van az elmaradhatatlan cigaretta.

Az angyalföldi önkormányzat azonban cigaretta nélkül rendelte meg az egész alakos szobrot, pedig Kutas Lászlónak már ötlete is volt arra, hogyan lehet kivitelezni, hogy a cigaretta parazsa jól látsszon - vöröslő kristályt tett volna a bronzcigi végére.

A megrendelő szava azonban szent, úgyhogy végül cigi nélkül készült el az alkotás, bár a politikus behajlított ujjai pont úgy állnak, ahogy a cigizős képen. Na, ezt használják ki Horn Gyula hívei, ugyanis így pontosan beleillik a szobor ujjaiba egy meggyújtott cigaretta (lásd a napilap fotóját itt).

Érdekes egyébként, hogy az V. kerületi önkormányzat nem volt ilyen háklis, a nemrégiben a Falk Miksa utcában átadott Columbo-szobor híven mutatja be a Peter Falk által alakított nyomozót, kezében szivarral.