Budapesten röhög az angol sajtó

2014.09.06. 12:55 Módosítva: 2014.09.06. 13:39

A budapesti idegenforgalom új utat talált az angol nyilvánosság felé: most már az egyik legnagyobb brit bulvárlap, a Daily Mail is azon csemegézik, hogy az Erzsébet-téri óriáskerék angol nyelvű audioguide-ja a pesti látványosságok helyett Plymouth nevezetességeit mutatja be.

A budapesti látogatásukon az időt a belvárosi óriáskerékkel elütő angol turisták igencsak elcsodálkoztak, amikor váratlanul egy angol kikötőváros szépségeit kezdték nekik ecsetelni a keréken. Amikor bekapcsolták a fülkékben hallgatható angol audiót, a Smeaton's Towerről, a Devonport tengerészeti bázisról és Sir Francis Drake-ről hallgathattak lírikus hangvételű beszámolót, de bárhogy meresztették a szemüket, ők csak az Akváriumot, a Deák-téri evangélikus templomot és a Lánchidat látták maguk alatt.

Egy Plymouthból érkezett turista persze rögtön tudta, hogy saját szülővárosának attrakcióiról van szó, a rejtélyes jelenségre azóta már a magyarázat is megszületett: a Pesten a tavalyi debütálás után idén is felállított „Sziget-Eye” korábban a dél-angliai városban szolgálta a nagyérdeműt, vagyis egyszerűen elfelejthették megváltoztatni a beépített idegenvezetést.

A hibát kérdésünkre a kereket üzemeltető Sziget Kulturális Menedzser Iroda is elismerte: mint írták, „valóban a plymouthi audió kommentár volt elmentve, de ahogy észleltük a problémát, kiszereltettük a hangkártyákat a kabinokból” — vagyis most már Plymouth nevezetességeiért nem elég a pesti Belvárosba menni, akit ez érdekel, el kell mennie egészen Angliáig.