Megrongálták a Duna-parti holokauszt-emlékművet

2014.09.07. 12:34 Módosítva: 2014.09.07. 19:12

A gepnarancs.hu-nak írtak, majd a lap munkatársai megnézték, és tényleg az történt/történik, hogy a Parlament melletti Cipők a Duna-parton holokauszt emlékművet valaki vagy valakik megrongálták, elloptak a cipőkből néhányat. Az nem teljesen biztos, hogy a rongálás most történt, mivel 2005-ben egyszer már lefeszítettek néhány cipőt, és úgy tudjuk, azok végül nem is lettek meg (illetve nem az összes), a főváros, vagy a Belváros önkormányzata nem pótolta azokat.

Ez utóbbival kapcsolatban levélben érdeklődünk a kerületi önkormányzatnál, akik azt válaszolták, hogy az emlékmű a Fővároshoz tartozik, várjuk az ő válaszukat. Azt is írták, hogy 2013 májusában a kerületi városüzemeltető saját költségen tisztította le az emlékművet.

Addig is nehéz eldönteni melyik verzió szomorúbb:

  • Az, hogy az emlékművet többször is megrongálják
  • Vagy az − amennyiben így van −, hogy a fővárosnak/belvárosi önkormányzatnak 9 év nem volt elég ahhoz, hogy rendbe hozza a megrongált emlékművet

A II. világháborúban nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére állított emlékművet 2005-ben avatták fel. Az emlékmű Can Togay filmrendező és Pauler Gyula, Kossuth-díjas szobrászművész közös alkotása.

cipo
Fotó: gepnarancs.hu

Can Togay így beszélt az emlékműről 2005-ben: „Gyermekkorom rémületes érzései közé tartozott a Duna-parton meggyilkolt emberek története. Ezt az érzést mind a mai napig fel tudom idézni magamban. Ezért bír különösen nagy jelentőséggel számomra, hogy Pauer Gyula barátommal való közös elképzelésünk alapján megvalósulhatott ez az emlékmű, amely szülővárosunk emlékezetének e gyötrő és elfojtott darabját emeli ki a homályból, bizonyosságot téve arról, hogy Budapest nem adja meg magát a felejtésnek, és szembe mer nézni múltjával”.

Megkerestük a rendőrséget is, hogy tudnak-e róla, tett-e valaki feljelentést, folyik-e nyomozás az ügyben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság válaszában azt írja: „megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányságára a kérdéses ügyben bejelentés, illetve feljelentés válaszunkig nem érkezett."