Beperelték a titkolózó KEHI-t

2014.09.08. 17:51 Módosítva: 2017.01.12. 12:04

Miután öt Portik Tamás letartóztatásához is elegendő rendőr lepte el a Norvég Alap pályázati pénzeit kezelő Ökotárs és a Demnet Alapítványokat, a Társaság a Szabadságjogokért beperelte a KEHI-t a kormányzati szerv szabálytalanságai miatt - áll a jogvédő szervezet közleményében.

A TASZ, mely a Norvég Alap támogatottjaként bíróságon is megvédte már Orbán Viktort az államhatalommal szemben, most Orbán Viktor kormányán a civil szervezetek elleni akciókkal kapcsolatos titkolózást kéri számon. 

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ugyanis megtagadta a választ a TASZ közérdekű adatigénylésére, amelyben a jogvédő szervezet azt tudakolta, hogy ki utasította a kormányzati intézményt a vizsgálatra. A KEHI a nyár során több fordulóban szólította fel a támogatott szervezeteket - köztük a TASZ-t is - különböző dokumentumok átadására. TASZ az ellenőrzés jogalapját vitatva megtagadta a kérést, viszont a dokumentumokat a honlapján közzétette. 

A TASZ pár hete közérdekű adatigénylésben kérte a vizsgálat legfontosabb adatainak kiadását, többek között, hogy a KEHI mégis milyen utasításra és milyen indokok alapján kezdte el a vizsgálatot. Ezt a KEHI megtagadta, ezért most a TASZ perre viszi a dolgot.