Elutasította a strasbourgi bíróság a kormány kisegyházas fellebbezését

2014.09.09. 18:22

Visszautasította a strasbourgi bíróság a magyar kormány fellebbezését, így véglegessé vált az az ítélet, ami kimondta: rossz a magyar egyházügyi törvény. A döntésről a bíróság a honlapján számolt be. Ahogy az várható volt és az Index is megjósolta, a bíróság Nagykamarája nem foglalkozik az egyházügyi törvénnyel, így a fellebbezés kezdeményezése csak időhúzásra volt jó a kormánynak.

A bírósághoz korábban olyan kisegyházak fordultak beadvánnyal, akiket az új egyházügyi törvény alapján megfosztottak az egyházi jogállásától. A bíróság elmarasztalta a magyar államot, azt kifogásolta, hogy a törvény szerint a vallási közösségeknek a politika kegyét kell keresniük ahhoz, hogy egyházak lehessenek: az egyházi státuszról nem bíróság, hanem a parlament dönt. A strasbourgi bíróság szerint a magyar szabályozás diszkriminatív is, mivel a kisegyházaknak sokkal kevesebb jogot biztosít, mint a nagyoknak. Mindezek miatt a bíróság azt mondta, hogy a magyar szabályozás sérti a vallásszabadság elvét.

A bíróság ítélete kimondta, hogy az egyházaknak kártérítés jár, de ennek az összegéről nem határozott. Azt mondta ki, hogy az ítélet véglegessé válása után (ez történt meg most) hat hónapja van a kormánynak és a kisegyházaknak, hogy megegyezzenek a fizetendő kártérítés mértékéről. Ha ez sikertelen lesz, a bíróság fog dönteni az összegszerűségről is. Az egyházak összesen körülbelül 7 milliárd forintot követelnek többek között az elmaradt adókedvezmények és állami támogatások miatt.

A kisegyházas ügy hátteréről itt olvashat bővebben.