Kövér: A hülyeség nyugatról jön

Screenshot 2014-09-09-01-28-58 x.png
2014.09.09. 06:57
„A katonai fenyegetés keletről − ahogy a NATO éléslátóan megállapította −, a hülyeség meg nyugatról jön, újabban legalábbis” − Kövér László, Mezőtúr, 2014. 09. 08.

Én magam is tettem jó néhány olyan mondást, amiből botrány lett. Ennek egy részét most is vállalom, egy másik része meggondolatlan volt. Egy része taktikailag volt az, a másik részében pedig nem is volt igazam.

− mondta Kövér László hétfő este egy lakossági fórumon, amikor felvetődött a kérdés, hogy jó ötlet-e − pláne kampányidőszakban − ilyen nyilvánossá tenni az olyan belső ellentéteket, feszültségeket, mint például L. Simon fenyegetőzése vagy Lázár beszólogatása.

Kövér szerint kinek-kinek a maga dolga hogy levonja a konzekvenciákat, „ez az ő dolguk”. A házelnök szerint azért persze, ha átlép egy veszélyességi küszöböt,

akkor a fényes tekintetű pártvezetés dolga lenne, hogy rászóljon ezekre az emberekre.

Kövér szerint azonban úgy tűnik, úgy gondolják, annyira nincs ellenfél a pályán, hogy nincs szükség szólni. Hozzátette, hogy a választópolgárok dolga is ezeket helyretenni, hiszen a választók végzik el a politikusok minősítését. Hogy a fényes tekintetű pártvezetés alatt a hivatalos értelemben vett pártvezetést értette, vagy a hírhedt informális ötösről, az Orbán–Habony–Rogán–Szijjártó–Lázár-csapatról beszélt, az nem derült ki. 

Ahogy az Orbán–Simicska-háború sem jött szóba konkrétan, bár Kövér hosszan fejtegette, hogy mennyire megváltozott a politika, a kampányok olcsóbbak lettek, és most már nem is számít, kinek hány óriásplakátja van. Hogy ez azt jelenti, hogy a Simicska-féle óriásplakátokra az önkormányzati választások kampányában már nem számíthatnak, vagy tényleg csak azt akarta mondani Kövér, hogy az asztalra letett teljesítmény sokkal fontosabb, azt nem tudjuk.

Hétfőn indította óriási, több mint 250 állomásos országjárását a Fidesz-KDNP, amelynek egyből az első napján Kövér László a Szolnok megyei Mezőtúrra látogatott. Persze egy picivel adekvátabb lett volna Orbán, aki összeköthette volna a fórumot nagymamája meglátogatásával, de ő nemrég avatott itt üzemet. A művelődési ház megtelt, Kövér pedig komolyan vette a dolgát: majdnem két és fél óra után szinte úgy kellett leállítani.

Mezőtúri polgármesterjelöltek

A Fidesz részéről a jelenlegi polgármester Herczeg Zsolt indul, a tavaszi és az EP-választás eredményeit elnézve nagy valószínűséggel újrázhat. A jobbikos kihívója Csányi Tamás, akinek pártja az országgyűlésin megelőzte a szocialistákat. A szocialisták polgármesterjelöltje a volt országgyűlési képviselő, Rózsa Endre lesz, akinek fia az országgyűlési választásokon harmadik lett, és aki a 2006-os parlamenti ciklus mind az 1432 szavazásán ott volt!

Bár Kövér mestere a botrányos mondatoknak − elég csak a legutóbbira gondolni, amikor az ukrán helyzetet „cirkusznak” nevezte −, a legjobb pillanatai mégis azok, amikor a kommunistákról beszél. Ilyenkor egy pillanat alatt megváltozik a lélegzése, a hangszíne, de talán még a szája pH-értéke is, végigfut rajta egy remegés, és szárnyalni kezd. Kivéve persze, ha az ügynöktörvényről van szó, de erre biztos van magyarázat.

Mezőtúron sem fogta vissza magát, bár egyszer megnézném, milyen fokozatra kapcsolna egy erdélyi falu kiskocsmájában, ha egész este pálinkáznánk, én meg bedobnám, hogy de azért Horn Gyula mégiscsak igazi demokrata volt, Laci, nem?

Mindenesetre, ahogy a fideszes országgyűlési képviselő most és Orbán, egy korábbi mezőtúri látogatásán megjegyezte: ebben a városban tényleg külön öröm tort ülni a szocialisták bukásán, mivel itt ez az első ciklus, hogy a polgármester (Herczeg Zsolt), az országgyűlési képviselő (Boldog István) és a képviselő-testület többsége is fideszes.

A fórum előtti sajtótájékoztatón egyébként a Hír Tv riportere kérdezte Kövért az ukrajnai helyzetről, de nem a cirkusz miatt, hanem hogy miből fogja finanszírozni Magyarország azt a pluszkiadást, eszközbeszerzést, amit vállalt a NATO-csúcson. Kövér kifogástalan válasza az volt, hogy nem is kell növelnünk a költségvetés honvédelemre szánt százalékos arányát, elég hozzá a gazdasági növekedésünk: több pénz ugyanannyi százaléka több pénz, mint kevesebb pénz ugyanannyi százaléka. Voilà.

Hülyeség vagy hazaárulás

Ha már pénz. Ahogy Orbán Viktor is elmondta már többször, a kormányzat célja, hogy a magyar bankszektor jelentős része magyar tulajdonban legyen, most Kövér is arról beszélt, hogy ezt el kell érni. A házelnök szerint a külföldi tulajdonú bankok politikai megfontolásból, bosszúból a rájuk kirótt terhek miatt, szándékosan nehezítették meg a kormány gazdaságpolitikáját azzal, hogy visszafogták a hitelezést.

Itt sem maradhatott el egy jóízű kommunistázás (szocialistázás): azok mindent elherdáltak, kiszolgáltattak bennünket a bankoknak, adósrabszolgát csináltak hétszázezer családból:

Hogy ez hülyeség volt vagy hazaárulás, azt mindenki vérmérsékletére bízom megválaszolni.

Amibe beletört a Fidesz bicskája

Kövér, egy a vörösiszap-katasztrófa felelőseinek felelősségre vonását hiányoló kérdésre azt felelte,

a magyar igazságszolgáltatás szereplői a függetlenséget úgy értelmezik, hogy a jogtól és az igazságszolgáltatástól is függetlenek.

Szerinte amikor egy politikus véleményt mond − például amikor Rogán bírálta a bankokat −, akkor a Kúria elnöke is felhördült, hogy ilyet nem lehet csinálni. „De bal fülre nem hallanak − mondta –, amikor a szédelgő Gyurcsány megvádolta a bírókat, ilyen felhördülés nem volt."

Kövér szerint nonszensz, hogy több ezer vádlott szabadult bírói ítélet nélkül amiatt, hogy a bíróságok ki sem tűzték a tárgyalást: „A kutya sem ugatta meg a bírókat, nem rúgták ki őket, nem volt etikai eljárás. Bezzeg az ellen a bíró ellen, aki írt egy cikket, amiben leírta, hogy mi nem működik jól a bíróságon, azt kirúgták a bírók maguk közül. Az igazságszolgáltatás átalakításába beletört a bicskánk."

A Jobbikról

A Jobbik ostobaságokat beszél. Nem is értem, hogy lehet komolyan venni, aki ekkora ökörségeket beszél

− ezt arról a jobbikos felvetésről mondta, hogy EU-s pénzek nélkül kellene az önkormányzatoknak működniük, önfenntartóvá kellene válniuk. Ez olyan lenne, mintha egy átlagos bérű családnak azt mondanánk, hogy 30 százalékkal csökkentjük a jövedelmüket.

Az EU minden nyűgje-baja ellenére komoly pénzforrás.

A romák felzárkóztatásakor is előkerült a Jobbik: Kövér szerint hőbörögni, stigmatizálni, másokat minősíteni könnyű, ahogy olyan egyszerű dolgokat kiírni is könnyű, mint hogy kimondjuk-megoldjuk. De amikor konkrét emberek sorsáról kell dönteni, az nagyon nehéz, mert tele van erkölcsi dilemmával.

Szenvedő arcú értelmiségiek

Kövér szerint a baloldal szinte elküldi a fiatalokat: arról beszélnek, hogy ebben az országban borzalom élni, innen el kell menni.

Szenvedő arcú értelmiségiek ráncolják a homlokukat, miközben millákat tesznek zsebre a semmiért, közben azon gondolkodnak hogy elköltöznek, már be van csomagolva a bőröndben.

− mondta. Szerinte a baloldal próbálja szándékosan mérgezni a levegőt, hogy senki ne érezze magát ebben az országban jól, senki ne érezze, hogy neki itt a hazája, ide tartozik. A „másik oldalon" csak gyűlöletkeltés, békétlenség, cirkusz, tanácstalanság  van, az embereknek semmi okuk odaszavazni, megbízni bennük, mert ha változtak is, csak a rovásukra, rosszabbak lettek. De ha ez nem lett volna elég egyszerű, könnyen befogadható üzenet, megtoldotta ezzel:

Ami a baloldalt érinti, azt tudom mondani,

mivel jó párszor elvertük őket, az élvezetet okoz. Miért ne tennénk meg máskor is? Akinek ez jól esik, érzelemből is megteheti.

És hogy a baloldalra miért nem szabad szavazni? Figyelem, társadalomtudományi mélységű elemzés következik erről, szó szerinti idézetben.

Mindaddig, amíg nemzetellenes politikát folytat, amíg egyházellenes politikát folytat, nem tisztelve az ország hagyományait, amíg a drogliberalizációt fontosnak tartja, amíg a homoszexuálisok, − vagy hogy mondják ezt az egyre bonyolultabb világot, LMBTQP elnevezéssel nevezik magukat a transzszexuális emberek − kitüntetettebb figyelmet kapnak a család védelménél. Egy ilyen ajánlás egyszer körlevélként körbement, hogy hát nehogy már valamiféle nemi szerepek ráerőltetésével megzavarják a gyerekek spontán orientációját: ha felnő a gyerek, majd eldönti, hogy fiú vagy lány. Nem a mieink találták ki, sajnos a hülyeség nyugatról jön. A katonai fenyegetés keletről, ahogy a NATO éleslátóan megállapította, a hülyeség meg nyugatról. Újabban legalábbis. A jövőnkről van szó, gyermekeink normális gondolkodásáról, mentalitásáról, a család fogalmához való viszonyáról.

Sokkal rosszabbul is élhetnénk, mint 4 éve

„Ha elkövettem volna azt a hibát, hogy azt mondtam, jobban élünk, akkor elnézést, az elmúlt négy év nem azért volt sikeres, mert azt gondolom, hogy minden rendben van, és jobban élünk általában, hanem azért volt sikeres, mert a katasztrófától megmentettük magunkat” − mondta egy felvetésre, hogy nehéz az élet.

Mert, vette elő a régi lemezt, Magyarország a klinikai halál állapotában volt, Görögországgal említettek minket egy lapon. Mondjuk az sem tett jót, hogy a kormány tagjai is Görögországot kiáltottak, de erre valahogy nem tért ki.

Olyanok, hogy romák, nincsenek

A fórumon felvetődött a romák integrációja is. Kövér szerint „nekünk dolgunk" rajtuk segíteni. Nemcsak a keresztényi értékek miatt, hanem azért mert „a saját gyerekeink, unokáink jövőjéről gondoskodunk, a jövőben bekövetkező katasztrofális helyzetet próbáljuk meg megelőzni azzal, hogy ha ma a többszörösen hátrányos helyzetben lévő, leszakadt cigány népesség gyerekeivel próbálunk valamit kezdeni".

Bodzázás meg vasazás

„Olyanok hogy romák, nincsenek is. Így ebben a formában. A zseniális cigány muzsikusaink is romák, meg a szakképzetlen, analfabéta, nyomorban tengődő emberek is romák, ha azok, meg azok a kifinomult, ugyanakkor kigyúrt, bodzázásból meg vasazásból milliókat összeguberáló, jég hátán is megélő romák is romák, akik imitt-amott feltűnnek a bűnözési hírek kapcsán a médiában. Ezeket lehet egy nevezőre hozni? Dehogy lehet."

Bár rengeteg felzárkóztató programot csináltak, azok nem voltak igazán sikeresek, mert mindig volt egyfajta csodavárás, hogy majd egy-két helyi akcióval megszűnnek a problémák. Ezt csak hosszú távon lehet megoldani:

Egyik oldalon igenis iskolába kell járni a kölöknek. Ebben nincs alku, nincs vita, nincs pardon.

− mondta, majd azzal folytatta, hogy „sajnos kisebb számban, mint kellene", de vannak már büntetőügyek abból, ha nem járatja a szülő a gyerekét iskolába. És a segélyrendszer átalakítása is beleilleszkedik ebbe:

Nem pénzben adjuk oda a segélyt annak, aki azt két nap alatt issza el, hogy utána a gyerek meg éhes legyen, meg menjen az utcára koldulni, hanem természetbeni juttatás formájában próbáljuk meg a gyermek számára hozzáférhetővé tenni.