Vádat emeltek Toroczkai ellen a Bank Center-es balhé miatt

DSZZS20120315503
2014.09.09. 09:24

Kényszerítés bűntettének kísérlete miatt vádat emeltek azzal a férfival szemben, aki 2012. március 15-én a Budapest belvárosában található Bank Center épületénél összegyűlt tömeg vezetőjeként, az MTV-székház közismert ostromára utaló fenyegetésekkel próbált meg a követelésének érvényt szerezni – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Bár Ibolya közleményében még nem nevezi néven a férfit, Toroczkai Lászlóról van szó. Toroczkai ismert szélsőjobboldali figura, aki korábban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója, jelenleg pedig Ásotthalom polgármestere, a Jobbik egyik szövetségese. 

2012. március 15-én Toroczkai László – több mint száz társával együttbehatolt a budapesti belvárosban található Bank Center épületébe, hogy egy petíciót adjon át a Nemzetközi Valutaalap képviselőjének. Az IMF-nek  a Bank Centerben van a budapesti irodája, de Toroczkaiék a portásokon kívül mással nem találkoztak. Velük azonban összetűzésbe kerültek, végül egy pirotechnikai eszközt (a focimeccseken is használatos fáklyát) gyújtottak meg, az épület belső tere füstbe borult. Az incidensről több videofelvétel is készült.

Toroczkai László felelőssége a 2006-os székházostromkor is felmerült. A rendőrség ugyan indított ellene egy tízmillió forintos kártérítési pert, de a bíróság megállapította: Toroczkai nem felelős azért, ami ott történt.