Szépen leleplezték magukat a kamupártok

2014.09.10. 14:26
Tavasszal még országos listát állított, és állami százmilliókat szórhatott szét több kis párt, amely a mostani önkormányzati választásra teljesen eltűnt. Megrendültek a tavaszi eredményektől, elmúlt a lelkesedés, programot kell fejleszteniük - ilyen magyarázatokat hallgathattunk a pártvezetőktől, de volt olyan is, aki nem kertelt: egyszerűen azért nem indulnak, mert most nem kapnak az államtól pénzt.

Új Magyarország Párt, Új Dimenzió Párt, Együtt 2014, Sportos és Egészséges Magyarországért párt, emlékeznek még ezekre? Bizony, tavasszal a parlamenti választásokon mindannyian országos listát állítottak, mert elvileg több ezer ember ajánlásait gyűjtötték össze. És tudják, hogy most milyen településeken indulnak? Megmondjuk: sehol.

Tucatnyi kis párt, amely tavasszal még simán össze tudott gyűjteni annyi ajánlást, hogy összejöjjön az országos listája, ezúttal nem volt ennyire sikeres. Néhány pártnak alig akad polgármester- vagy képviselőjelöltje (a Szili Katalin-féle KTI, A Haza Nem Eladó Mozgalom, az egykor szebb napokat látott Független Kisgazdapárt), de több, tavaly alakult, de áprilisban rajthoz álló kis párt egyszerűen felszívódott. 

A már említett Új Dimenzió Párt, az Együtt 2014, a Sportos és Egészséges Magyarországért és a Seres Mária Szövetségesei párt nem is kérte a választási irodától, hogy vegyék nyilvántartásba, míg az Új Magyarország Párt vagy a Zöldek Pártja ugyan elindult, de egyiknek sincs nyilvántartásba vett jelöltje. Íme ennyi jelöltet tudtak állítani a tavasszal országos listát állító  kis párt:

Pártok A jelöltek száma
MUNKÁSPÁRT 385 jelölt (ebből 11 polgármester-jelölt)
A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT 45 jelölt (2)
SERES MÁRIA SZÖVETSÉGESEI nem indul
ZÖLDEK PÁRTJA
SZOCIÁLDEMOKRATÁK 214 jelölt (15)
EGYÜTT 2014 nem indul
SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT (SEM) nem indul
KÖZÖSSÉG A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁGÉRT NÉPPÁRT (KTI) 13 jelölt (1)
JÓLÉT ÉS SZABADSÁG DEMOKRATA KÖZÖSSÉG (JESZ) 11 jelölt (4)
MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT (MCP) 76 jelölt (3)
FÜGGETLEN KISGAZDAPÁRT 13 jelölt (3)
ÖSSZEFOGÁS 19 Jelölt (1)
ÚJ DIMENZIÓ PÁRT nem indul
ÚJ MAGYARORSZÁG PÁRT (ÚMP) 0

Nem nehéz megmagyarázni a kis pártok mostani visszafogott lelkesedését. A parlamenti és az önkormányzati választások között - amellett, hogy más posztokért folyik a küzdelem - az új szabályok szerint van egy hatalmas különbség. A parlamenti kampányra az állam ad pénzt a pártoknak, és azt ráadásul vissza sem kell fizetni, míg az önkormányzati kampányt minden pártnak és jelöltnek magának kell finanszíroznia saját zsebből. 

Vagyis míg az ÚMP, ÚDP, az Együtt 2014 vagy a SEM tavasszal kedvére költhette az államtól kapott fejenként 149 millió 250 ezer forint közpénzt, az SMS és az Összefogás párt 298 és félmilliót kapott, most nem tudott semmilyen állami pénzt elkampányolni. (Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy mire is ment el több száz millió forint állami kampánypénz: például 65 millió üzemanyagra és szállásra, 40 millió egy félperces videóra: így, és még ennél is hajmeresztőbb tételekkel papírozták le a pártok a nekik jutó állami kampánytámogatást.)

Akiknek nehéz, ha nem ad pénzt az állam

Az egyik kis párt elnöke nem is titkolta, hogy azért nem álltak most rajthoz, mert semmilyen állami pénzt nem kapnak. Kovács András, a Sportos és Egészséges Magyarországért elnöke például azt mondta az Indexnek, hogy azért nem indultak sem az EP-, sem az önkormányzati választásokon, mert 

"szervezési és pénzügyi okokból is óriási feladat egy évben három választáson is elindulni, főleg amikor az anyagi támogatás a kampányra nem biztosított."

Kovács azt mondta, hogy 2018-ra készülnek, tehát várhatóan akkor találkozunk majd a párt nevével újra, amikor megint lesz állami támogatás a kampányra. "Az önkormányzati választáson, csak a 2018-as választás után fognak indulni jelöltjeink 2019-ben. A tervek szerint akkor már parlamenti párt ismertsége jó alap lesz ahhoz, hogy önkormányzati testületekbe is megválasszák őket" - mondta Kovács. Összehasonlításképp a SEM az április választásokon listán összesen 12 563 szavazatot kapott (0,25 százalék).

Akiknek elment a kedvük a politizálástól

Egészen másképp magyarázta a nulla indított jelöltet Táncsics Péter, az ÚMP elnöke. Ez a párt végzett az utolsó helyen tavasszal, országosan 1578 szavazatot kapott. Táncsics szerint annyira "megrendítette" őket az eredmény, hogy "sokak kedve elment a politizálástól", többen el is hagyták a pártot. 

Az augusztus végén tartott közgyűlésük (17 vettek részt rajta) arról döntött, hogy ezúttal ne induljon a párt, csak a jelöltjeik méressék meg magukat függetlenként. Maga Táncsics a Vas megyei Cák polgármester-jelöltje függetlenként, és Táncsics szerint nagyjából 30 ÚMP-s indul a választáson gondosan titkolva a párthovatartozását. Táncsics visszautasította a feltételezést is, hogy ezúttal azért nem indul a párt, mert nincsen állami támogatás. Szerinte erre "komoly" bizonyíték, hogy az EP-választásra is gyűjtöttek aláírásokat, igaz, akkor nem sikerült megszerezni a húszezret.

És akik programot fejlesztenek

Szintén nem indult a választáson az Együtt 2014 párt, amelyet a tavaszi kampányban sokszor ért az a vád, hogy egy valójában nem is létező párt, amely a Bajnai-féle Együtt szavazataira hajt. Tiner Görgy, az Együtt 2014 elnöke szerint viszont igenis léteznek, most például "programot fejlesztenek", és azért nem indultak most, mert 

"a csapat lelkesedése nem tartott ki, a két alelnökünkből az egyik kiszállt, többen már mást akarnak csinálni, erőt kell gyűjtenünk."

Azért az ellenfeleknek egyelőre nem kell nagyon rettegniük az Együtt 2014 látványos megerősödésétől: Tiner elárulta, hogy a tavasszal még csodával határos módon országos listát állító pártnak 10-12 aktív tagja maradt. Tiner ugyanakkor többször is visszautasította, hogy tavasszal a megszerezhető pénz, vagy Bajnaiék hátráltatása miatt indult volna külső segítséggel.

Kerestük a többi, a mostani választáson nem induló párt vezetőéjét, de kampány ide vagy oda, nem tudtuk elérni őket, vagy az ígért válaszuk egyelőre nem érkezett meg.