Vádat emeltek a mozdonyvezető ellen, aki miatt egymással szembe ment két vonat

2014.09.10. 09:50

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint vádat emeltek egy mozdonyvezető és forgalmi szolgálattevő ellen, akik több közlekedési szabályt is megszegtek, és ezért tavaly szeptember 14-én egymással szemben, ugyanazon a vágányon haladt két vonat Kelenföld és Háros között.

Ahogy azt akkor megírtuk, a Pécsről érkező Tubes Intercity és a Szombathelyre induló gyorsvonat egymástól 135 méterre állt meg. A szakaszon egy biztosítóberendezés hibája miatt csak egy vágány volt járható, ennek ellenére nem tartották be az "állomástávolságú közlekedést".

A vád szerint a vasúti forgalmat irányító forgalmi szolgálattevők mindent megtettek ugyan annak érdekében, hogy a forgalom minél kevesebb késéssel haladjon, de eközben megszegtek több, a forgalom biztonságát szolgáló szabályt. Emiatt történt, hogy a Kelenföldről induló mozdonyvezető, aki maga is több szabályt megszegett, nem vett figyelembe egy megállásra utasító jelzőt, és nem vette észre, hogy a váltó nem az ő vonatának van beállítva.

Személyi sérülés nem történt, de annak veszélye fennállt, ezért az ügyészség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat a három ember ellen.