November végén lesz a szavazás Kiss Péter utódjáról

2014.09.12. 17:17

November 23-ára tűzte ki az időközi országgyűlési választást a főváros IV. kerületében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, közölte az MTI. Az ott lakók a júliusban elhunyt szocialista képviselő, Kiss Péter utódjáról dönthetnek majd.

Kiss Péter a főváros 11-es számú (Újpest-Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében  szerzett mandátumot idén április 6-án. A politikus azonban hosszan tartó súlyos betegség után júliusban elhunyt.

Mivel a képviselő egyéni választókerületben szerzett mandátumot, ezért időközi választást kell tartani a választókerületben. Az időközi választás időpontját az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslata alapján hivatalosan az NVB-nek kell kitűznie.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre kell kitűznie az NVB-nek. A törvény előírja azt is, hogy a választást úgy kell kitűzni, hogy a magyarországi szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen, valamint hogy a szavazást vasárnap kell megtartani.