Ismét tüntetnek a civil szféra kormányzati ostroma ellen

2014.09.13. 07:25 Módosítva: 2017.01.12. 13:08

Szombaton három órakor több civil szervezet tüntet Budapesten a Városház utcán. A demonstrációval üzenni akarnak a kormánynak, hogy ne hozzon a fejük felett döntéseket, és álljon le a civil szféra vegzálásával. A tüntetés beszédekkel kezdődik, majd átvonulnak az Új Gödör Klubhoz, ahol négykor Tamás Gáspár Miklós mond beszédet, utána pedig beszélgetés lesz Nun Andrással és Erős Barbarábal, a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait az Ökotárssal együtt bonyolító Autonómia Alapítvány illetve a DemNet vezetőjével.

Az eredeti programban beharangozott piknik az esős idő miatt elmarad, de egy későbbi időpontban megtartják majd.

Hétfőn nagy erőkkel szállt ki a Nemzeti Nyomozó Iroda és a rendőrség a Norvég Támogatási Alap pénzeit kezelő Ökotárs Alapítványhoz, ahol szervereket foglaltak le, és elvitték kihallgatásra Móra Veronikát, az alapítvány vezetőjét. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz hűtlen kezelés gyanúja miatt. Szerintük az Ökotárs több év alatt százmilliós kölcsönt adott nyertes pályázóknak, pedig erre nem volt jogosultsága. Móra elismerte, hogy hiteleztek, de ez szerinte előfinanszírozás volt, ugyanis a nyertesek a pályázati pénzeket csak a projektek után kapják meg.

A kormánytól független civil szféra elleni támadás 2013 augusztusában indult, amikor a kormányközeli Heti Válasz arról írt, hogy Soros György által pénzelt civilek Magyarország ellen hangolják a nemzetközi sajtót. A norvég pénzek elleni hadjárat tavasszal indult, amikor Lázár János levelet írt a norvég fejlesztési miniszternek, hogy inkább adja a magyar kormánynak a civileknek szánt pénzeket, majd ők elosztják.

A norvégok nem teljesítették Lázár kérését, ezután durva össztűz zúdult a norvég pénzeket elosztó Ökotársra. Először minden dokumentumot bekért tőlük a Kehi, majd sikkasztás miatt nyomozás indult ellenük, hétfőn pedig a NNI tett váratlan látogatást az alapítványnál.