A kirobbanthatatlan tanácselnök-polgármesterek

2014.09.16. 07:38

Legalább tíz olyan magyar település van, ahol a polgármesterek még tanácselnökként kezdték a pályafutásukat, és azóta sem sikerült senkinek sem legyőzni őket, tizenkét városban pedig az első szabad választások óta ugyanaz a polgármester. Ketten közülük idén is biztosan győznek, mert nincs ellenfelük, és ha Pásztor Bélát, a híres veresegyházi polgármestert is újraválasztják, akkor jövőre ünnepelheti az ötvenedik évfordulóját annak, hogy ő vezeti a várost.

A legrégebb óta regnáló tanácselnök-polgármesterek többsége függetlenként vagy helyi civil szervezetek jelöltjeiként indulnak idén, kivéve a Borsodbótát 1986 óta irányító munkáspárti Gulyás Jánost, akinek az idén kihívója sem akad. Az örökös polgármesterek egyébként sem nagyon szoktak veszíteni, esélye szinte csak akkor van másnak a polgármesteri székre, ha a nagy öregek már nem indulnak a választáson.  A 2010-es választások egyik nagy meglepetése ezért a gávavencsellői fideszes polgármester, Karakó László bukása volt. Karakó 1988-ban, tanácselnökként került a város élére, de a Fidesz elsöprő országos sikere ellenére is csúnyán kikapott a függetlenként induló ellenfelétől.

Ön is ismer tanácselnök-polgármestert?

A táblázatban található gyűjtés korántsem teljes, ezért kérjük, ha Ön is ismer tanácselnök-polgármestert, vagy olyat, aki a rendszerváltás óta vezet egy települést, írja meg nevünk a település és a polgármester nevét, illetve első megválasztásának dátumát a tema@mail.index.hu-ra!

Tanácselnök-polgármesterek
Ki? Mióta? Hol? Indul idén? Kinek a színeiben?
Pásztor Béla 1965 Veresegyház Igen független
Fedor Vince 1975 Szirmabesenyő Nem független
Szilágyi Menyhért 1975 Csorvás Nem független
Bardi Béla 1976 Gyulaháza Igen független
Pap Tibor 1985 Dévaványa Nem független
Molnár Bálint 1985 Öcsöd Igen független
Gulyás János 1986 Borsodbóta Igen Munkáspárt
Szűcs Ilona 1986 Nagyvarsány Igen független
Májer János 1987 Tokaj Nem független
Pálfi Mihályné 1988 Dunatetétlen Igen független
Sütő László 1989 Marcali Igen Marcali az Otthonunk Egyesület

A rendszerváltás óta leválthatatlan polgármesterek közül sokan kiszálltak a pártpolitikából, és már több választást is lokálpatrióta civil szervezetek jelöltjeiként nyertek meg. A gödöllői Gémesi György például MDF-esként kezdte a karrierjét, de 1994-től kezdve minden választáson egy civil szervezet jelöltje, hol az MDF, hol a Fidesz külső támogatásával. Örkényben pedig Kovács István 2010-ben nagy meglepetésre hatodszorra nyert az MSZP jelöltjeként, idén viszont már ő is függetlenként indul.

Az idén is indulók közül Győriné Dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru örökös polgármestere az egyik biztos befutó, neki ugyanis ellenfele sincs. Jó eséllyel indul még Gémesi György, és az SZDSZ szétesése után függetlenné lett budaörsi Wittinghoff Tamás is, mindketten magabiztosan nyertek 2010-ben is, ahogy a fideszes tököli Hoffman Pál is.  

A rendszerváltás óta kirobbanthatatlanok
Ki? Hol? Indul idén? Kinek a színeiben?
Dr. Gémesi György Gödöllő igen Gödöllői Lokálpatrióta Klub
Wittinghoff Tamás Budaörs igen Budaörs Fejlődéséért Egyesület
Hoffmann Pál Tököl igen Fidesz-KDNP
Győriné Dr. Czeglédi Márta Jászfényszaru igen független
Berencsi Béla Ibrány igen független
Kovács István Örkény igen független (ex-MSZP)
Schranz Istvánné Ozora nem Fidesz-KDNP
Szántó József Cserhátsurány igen Fidesz-KDNP
Hovánszki György Nyírlugos igen Fidesz-KDNP
Barati Attila Pácin nem (meghalt) MIÉP

Az örök polgármesterek többsége idén is újra indul, csak Ozora polgármestere, Schranz Istvánné nem vállalja hetedszerre a jelöltséget.

A legutóbbi választásokon több leválthatatlannak tűnő polgármestert is sikerült mégis leváltani. A többségük úgy tűnik, beletörődött a vereségbe, de vannak, akik megpróbálnak visszatérni. Tóth Imre például otthagyta a Fideszt, és idén a sarkadi Lovas Egylet jelöltjeként próbálja meg visszavenni Sarkadot a független Bende Róberttől, és újra indul Palóczy Lajosné is, aki 1981 óta vezette Máriapócsot, amíg 2010-ben le nem győzte a Fidesz-KDNP-s Papp Bertalan.

Ferencváros "örökös polgármestere", akit 2010-ben 20 év polgármesterkedés után váltottak le, és aki volt már az SZDSZ és a Fidesz, majd az SZDSZ, az MDF, a KDNP és a Fidesz, később pedig az SZDSZ és az MSZP közös polgármester jelöltje is, idén az Együtt-PM színeiben indul újra a választáson.

Akik nem törődnek bele a veszteségbe
Ki? Mikor volt polgármester? Hol? Kinek a színeiben?
Tóth Imre 1990-2010 Sarkad Lovas Egyesület Sarkad
Dr. Oláh Albert 1990-2010 Kisvárda független
Dr. Gegesy Ferenc 1990-2010 Budapest/Ferencváros Együtt-PM
Palóczy Lajosné 1981-2010 Máriapócs független