A választásra éledt fel a vád a csepeli fideszes ellen

2014.09.16. 12:27
Rágalmazási büntetőügy vádlottja lett a Fidesz csepeli polgármesterjelöltje. Borbély Lénárdnak éppen a közelgő önkormányzati választás előtt, kedden kellett volna bíróság elé állnia, jóllehet az eljárás már 2008 óta húzódik. Borbély azt állította, hogy a helyi szocialisták 36 milliót fizettek a helyi SZDSZ-nek a támogató szavazataiért.

Hosszú szünet után újraindult Borbély Lénárd büntetőügye. A csepeli fideszes politikus ezzel az egyetlen polgármesterjelölt, aki vádlottként fut neki az októberi önkormányzati választásnak.

A per kedden indult volna csepeli bíróságon, de Borbély nem jelent meg a tárgyaláson.

Az ügy még 2008 elején indult, amikor az önkormányzat képviselő-testületi ülésén Borbély azzal vádolta meg az egyik szabad demokrata képviselőt, hogy áruba bocsátotta szavazatát. A fideszes politikus a 2008. február 21-i nyílt ülésén a kerületi költségvetés tárgyalása során Kál Károly önkormányzati képviselőnek címezve azt mondta: „Fölöslegesnek tartom, hogy az MSZP–SZDSZ-vezetéshez szükség legyen Kál Károly részére havi, illetve éves szinten 36 millió forint kifizetésére az igen szavazatok miatt.”

A helyi SZDSZ-t vezető Kál feljelentést tett. Az ügy azonban 2011-ben az Országgyűlésben elakadt. Az időközben parlamenti képviselővé vált Borbélyt ugyanis nem adta ki az Országgyűlés mentelmi bizottsága. A testületben patthelyzet alakult ki, mert a kormánypárti képviselők nem támogatták a mentelmi jog felfüggesztését, a kormánypárti bizottsági tagok nemmel, az ellenzéki képviselők igennel voksoltak.

Végül a parlament fideszes többsége is leszavazta a kiadatást, ezért a bíróság akkor megszüntette a büntetőeljárást.

Csepelen egyébként kiélezett a verseny bírósági ügyekben. Az MSZP 2010-es polgármesterjelöltje, Szenteczky János ellen több mint húsz eljárást kezdeményezett a Németh Szilárd által vezetett Fidesz. Szenteczky azonban most nem indult a vezetői posztért, viszont a szocialisták listáján előkelő helyet kapott.

Azóta emelték a vádban szereplő összeget

A Fidesz időközben módosította álláspontját, és azt állítva, hogy Borbély jelentősen alábecsülte Kál Károly önkormányzati üzleteit a 36 milliós beszólással. 2010 októbere, a Fidesz helyi hatalomátvétele után felülvizsgálták a vállalkozói szerződéseket, és akkor derült ki, hogy a politikus cégei 208 millió forint értékben kaptak megbízásokat a csepeli adófizetők pénzéből. Ezek között volt a csepeli galvániszap őrzése is, melynek elvitelére a Fidesz tett javaslatot. Kál Károly a javaslatra képviselőként nemet mondott, majd az egyik cégével elvállalta a galvániszap őrzését. Az őrzés azonban nem teljes mértékben volt sikeres: az egyik telephelyen a letakart szennyező anyagokat valaki felgyújtotta, egy másik telephelyen pedig az őrzés közben rejtélyes módon megnőtt a veszélyes hulladék mennyisége. Kál Károly más önkormányzati megbízása sem volt túl eredményes: egy komplett játszóteret is az ő ellenőrzése alatt loptak el.