Van, ahol tapétázni is lehet majd a szavazólapokkal

2014.09.16. 16:57
22 millió darab, 10 119 fajta szavazólapra lesz szükség az önkormányzati választásokon. A lapok méretben és formátumban is különböznek egymástól, hiszen településenként más és más a jelöltek száma, ami az átlagosnál nagyobb költségekkel jár. Van olyan település, ahol a 45 jelölt miatt posztereket kell gyártani.

Hétmilliárd forintból gazdálkodhat a Nemzeti Választási Iroda az önkormányzati választáson, és erre a magasnak tűnő összegre szükség is lesz, ugyanis minden településen másfajta szavazólapokat kell nyomtatni. 

Az országgyűlési választásokra és az Európai Parlamenti választásokra 13 milliárd forintot költöttek eddig, és a tervek szerint az idei választásokra szánt 20 milliárdos keretből a maradékot a mostani önkormányzatira és nemzetiségi önkormányzatira választásra fordítják. Ilyesmire kell költeni:

  • nyomtatási díj
  • helyi dolgozók bére
  • postai díj
  • minőségbiztosítás díja
  • informatikai díjak

Sokat és változatosan kell nyomtatni

Országszerte összesen 18 településen kifejezetten nagy szavazólapok lesznek. Több településen is több, mint tizen szeretnének polgármesterek lenni. Például a Pest megyei Tápióságban 13-an indulnak.  

Tapétázni is lehetne velük

A Békés megyei Mezőkovácsházán 45 jelölt indul önkormányzati képviselőnek. A Nemzeti Választási Irodának ezzel nagy fejfájást okoztak, hiszen itt nehezebb lesz feltüntetni a jelölteket. A legkisebb szavazólapok A4-es méretűek lesznek, amíg például Mezőkovácsházán egy két hasábos, már-már poszter méretű lapra lesz szükség.

Összesen 10 119 fajta szavazólapot kell nyomtatni a választás napjáig. A visszalépések miatt a szavazólapok is folyamatosan változnak: ilyenkor újra kell nyomtatni ezeket, ami szintén csak még drágábbá teszé az egész választást.

Az önkormányzati választásokon egyszerre több szavazólapot is kapunk, hiszen októbner 12-én több jelöltről is döntenünk kell. Ekkor lesz:

Nemzetiségi választás is lesz!

A nagy önkormányzati választásokkal párhuzamban folyik a nemzetiségi önkormányzati választás is, ami szintén emeli költségeket. Aki nemzetiségi szavazóként regisztrálta magát, az ország 2163 szavazóköreinek egyikében tud a nemzetiségi önkormányzatok jelöltjeire szavazni. 

  • a polgármester választása
  • az egyéni települési képviselők választása
  • a megyei közgyűlési képviselők választása
  • a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

Nagyjából tízezren számolják majd a szavazatokat, és ehhez még hozzá kell számolni a választási irodák munkatársait, illetve a velük járó költségeket. Abban az esetben, ha a szavazatokat nem számlálják össze vasárnap éjfélig, a számlálók hétfői munkanapja kiesik. Ezt a kiesést a munkáltató köteles pótolni, de később az állam kifizeti, ha az adott munkáltató igényli.

500 millió a Postának

A Magyar Posta Zrt. 500 millió forintot kér a postai költségek fedezésére minden egyes választásnál. Ez csak a választási értesítő postázását fedezi, hiszen magát az értesítőt máshol nyomtatják. A Posta így az országgyűlési és európai parlamenti választásokról történő postai értesítésekért 1 milliárd forintot kapott.

Mikorra várható az eredmény?

 A választások eredményei nem biztos, hogy vasárnap estére meglesznek, mivel több a szavazólap, mint a parlamenti választásoknál. A szavazatszámlálóknak viszont előre kell venniük a polgármesteri voksokat, így elsőként azt tudjuk majd meg, hogy melyik települést ki vezeti majd a következő öt évben.