Tölgyessy: A Fidesz a legény a gáton

2014.09.16. 21:30 Módosítva: 2014.09.17. 10:34
Tölgyessy Péter szerint a kormánypártok valószínűleg az önkormányzati választáson is megtarthatják jelenlegi pozícióikat. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: dominanciaharc lesz a három baloldali párt között.

Tölgyessy Péter politikai elemző elképzelhetőnek nevezte, hogy a tavaszi választások győztese kicsit gyengébben szerepel az önkormányzati választáson, azonban szerinte működik a centrális erőtér. 

Egy legény van a gáton: a Fidesz - középen és meglehetősen nagy támogatottsággal, és a két oldalán van az ellenzék.

- mondta.

 A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: korábban az MSZP volt a Fidesz ellenfele, de a szocialisták mára alig nagyobbak, mint a másik két baloldali párt, ezért itt Tölgyessy Péter dominanciaharcokra számít.

 Ha valaki érti az emberek vágyait, az Orbán Viktor. Mind a szabadságharc, mind az őrségváltás terén. Tehát, hogy a tulajdon a külföldiektől a belföldiekhez kerüljön. Az újabb és újabb akciók: a rezsicsökkentés, a devizaadós-mentés olyanok, amelyek nagyon tetszenek a magyar választók egy jelentős részének. Ez pedig elég ahhoz, hogy a centrális erőtér fennmaradjon. Erre még - ha úgy tetszik ráadás az ellenzék tehetetlensége, alkalmatlansága. Egyszerűen nincsen ellenzéki vízió, amely ebben kihívó lehet

- közölte.

Tölgyessy Péter úgy véli, hogy a Jobbik nem nő tovább, a helyhatósági választáson a radikális párt nem ad majd sok polgármestert. A Fidesz megy tovább, még határozottabban, még keményebben.

A politikai elemző szerint a Fidesz teljes mértékben a pártérdek alapján írta át a választási rendszert, amely alkotmányellenes. Lényegében csak a település-üzemeltetés maradt önkormányzati hatáskörben.

Orbán az egész világnak akar példát adni

Tölgyessy Péter azt mondta: az újabb kétharmad nagyobb önbizalmat adott a miniszterelnöknek. Orbán Viktor nem a magyaroknak, hanem már az egész világnak akar példát adni. Ugyanakkor sok gazdasági lépés megkérdőjelezi a fenntarthatóságot. 

A politikai elemző első látásra nagyon kedvezőnek tartja a gazdasági mutatókat, ezzel együtt Magyarország a visegrádi államok közül az egyetlen, amelyik még nem érte el a válság előtti szintet.

Nem következett be a rendszerváltozás ígérete, hogy Magyarország felzárkózik Nyugat-Európához; jelenleg távolabb vagyunk Ausztriától, mint 1990-ben - mondta Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint az eddigi kormányok alapvetően mintákat követtek, sikertelenül. Orbán Viktor más úton jár:

Ahol nem termelés folyik, ott módszeresen kezdi kiszorítani a külföldieket, illetve a régi baloldali elit pozícióit, és megpróbálja áttenni a saját táborához.

A szakértő azt mondta: a kormány sok tekintetben felhagyott az eddigi jogállami szabályozással, irányított kapitalizmusra törekszik. Ennek a legszebb és legjobban megragadható példája a különadóknak a rendszere. Ezeket kicsiben már a baloldali kormányok is kitalálták: kicsi bankadó, kicsi energetikai adó mind mind létezett. Orbán Viktor azonban rendszert csinált ezekből.