Az ott egy tetkó? Akkor sajnáljuk

05-tek-140811-IMG 3510
2014.09.17. 15:31
Hiába van egyre több embernek tetoválása, a munkakeresést még mindig eléggé meg tudja nehezíteni. És nemcsak ott, ahol számít a külső, utáltak már ki mérnököt is a munkahelyéről egy bölcs idézet miatt. A mindent takaró ruha többnyire megoldás, tetoválást elrejtő ingben még minisztériumi dolgozó is lehet az ember, csak jól kell tűrni a meleget. A fegyveres szerveknél minden a méreten és a mintán múlik, abszolút tilalom ma már nincs, de a honvédségnél épp készül a mostaninál jóval aprólékosabb, új öltözködési szabályzat.
  • "Ápolt, kulturált megjelenés (piercing, tetoválás kizáró ok!)" - felszolgálói diákmunka hirdetés Budapesten
  • "Nem engedélyezett az életkoruknak nem megfelelő, feltűnő, kirívó öltözet, a haj, arc, szem, körömfestés, műköröm és tetoválás, a test firkálása." - iskolai házirend, Pest megye
  • "Elvárás: jó kommunikációs készség, üzleties öltözék. Piercing, tetoválás nem megengedett" - (adatellenőrzési feladat, diákmunka Veszprém megyében, hirdetés)

Nemcsak a briteknél, nálunk is könnyű példákat találni arra, hogy nem egyenlő eséllyel indulnak a tetováltak és a tetoválás nélküliek. A BBC augusztusban írt cikket arról, meg lehetne-e, meg kellene-e tiltani a tetovált emberekkel szembeni hátrányos megkülönböztetést a munkahelyeken. Az ügy elég sokakat érint. A BBC-cikk szerint ma ötből egy britnek van tetoválása, a harmincas éveikben járó amerikaik között pedig egyenesen 40 százalék már az arány. Még a brit miniszterelnök feleségének, Samantha Cameronnak is van egy delfin a bokáján.

922936 10151724203139623 722822857 n
Fotó: Facebook / Vona Gábor

Lévai Anikó tetoválásáról ugyan nincs hír, de az egyik magyar parlamenti párt elnökének szép nagy ábra van a jobb karján. A jobbikos Vona Gábor egyszer egy Facebook-posztban aprólékosan el is magyarázta, mit jelent a tetoválása: labirintus, alatta Thészeusz és Minótaurosz harcával.

Magyarországon ma már az egyenruhás, fegyveres szerveknél sem tiltják kategorikusan a tetoválást. Régebben a fegyveres szervek egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról szóló rendelet melléklete a "pigmentációs defectusoknál" említette a tetoválást, és az volt a szabály, hogy lehet ugyan tetovált embert alkalmasnak nyilvánítani, de csak akkor, ha az "elváltozás nem generalizált", és a rövid ujjú ruházat eltakarja. A tetoválásoknál figyelembe kellett venni még a nagyságot, a témát, a szakma- és közerkölcsi szempontokat.

Ezt a rendeletet 2009 végén hatályon kívül helyezték. Az utódjában már nincs konkrétan szó a tetoválásokról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szabad a pálya. Körbekérdeztük a fegyveres szerveket, hogy állnak a tetoválásokkal. Úgy tűnik, mindenhol az a legfontosabb: milyen is az a bizonyos tetoválás.

A börtönőröknél például nincs aprólékos szabály a tetoválásokról. "Kollégáinknak azonban szolgálatban és szolgálaton kívül is hivatásukhoz méltóan kell megjelenniük, illetve ahhoz méltóan kell viselkedniük" – válaszolta a BVOP sajtóirodája.

A katasztrófavédelemnél sem kizáró ok a tetoválás, de az itt dolgozóknak

a külsőségekkel is a hivatás iránti bizalmat kell erősíteniük az állampolgárokban, ezért figyelniük kell a megjelenésükre és az ápoltságra.

- írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A tűzoltók és kollégáik tetoválása így hát

  • nem lehet rasszista vagy gyűlöletkeltő témájú,
  • elhelyezkedése és mérete sem lehet ellentétes a szakma iránti elvárásokkal,
  • nem sértheti a közerkölcsöt sem.
  • Nem lehet megbotránkoztató. Az indoklás szerint "a katasztrófavédelem egészének megítélése függ az állományába tartozó emberek megítélésétől, tehát a közbiztonság javítását alapfeladatának tekintő szervezet egyik tagjának megjelenése sem válthat ki megbotránkozást az állampolgárokból".

Olyan szabály a rendőrségnél sincs, amely kifejezetten és nevesítve a tetoválások és a testékszerek viseléséről rendelkezne. A határok itt is nagyon hasonlóak az előzőekhez

"A hivatásos állomány tagjának – akár egyenruhát, akár polgári öltözetet visel – szem előtt kell tartania, hogy az állam nevében lép fel, ezért elvárható, hogy megjelenése ehhez méltó legyen" -
állt az ORFK Kommunikációs Szolgálatának válaszlevelében. Az öltözködési szabályzat a rendvédelmi szerv tekintélyének megsértését tiltja, a a Rendvédelmi Hivatásetikai Kódex pedig azt írja elő a rendvédelmi kar tagjainak, hogy

külső megjelenésük legyen munkavégzésükhöz illő, kulturált, öltözködésükben kerüljék a szélsőségeket.

A rendőrség sajtóosztályának magyarázata szerint az, hogy mi minősül szélsőséges megjelenésnek, mérlegelés kérdése "az adott eset minden körülményeinek ismeretében". Ezt befolyásolhatja az érintett munkaköre és az is, hogy egyenruhás vagy polgári ruhás ruhanormába tartozik-e. 

Pontos kimutatás nincs arról, hányan vannak a tetovált katonák a magyar honvédségben. Egy, a közeget jól ismerőnek tűnő olvasónk a BBC-cikk után 50-60 százalékra becsülte a tetováltak arányát a végrehajtó, bevethető állományban, és arról írt, hogy szerinte közülük minden harmadik-negyediknek ki is látszik a tetoválása.

A tetoválás szót a Magyar Honvédség öltözködési szabályzatában sem találtuk meg, pedig ennek az aprólékosságára igazán nem lehet panasz, még azt is megmondja, hogy tilos "kulturálatlan táskát, reklámtasakot" vinni, és hogy pontosan mekkora lehet a katona szakálla. ("A tényleges katonai szolgálatot teljesítő katona szájszél vonaláig érő ápolt bajuszt, 1,5 cm-nél nem hosszabb ápolt szakállat, pofaszakállat, pajeszt viselhet.")



A mostani öltözködési szabályzat napjai azonban meg vannak számlálva. Készül az új, és nagyon úgy tűnik, hogy ahhoz képest a mostani csak egy elnagyolt vázlatnak fog tűnni.

A kidolgozás alatt álló új Öltözködési Szabályzat már tartalmazni fogja a tetoválás, a testékszer, továbbá a katonanők esetében a köröm-műköröm viselésével kapcsolatos részletes rendelkezéseket és követelményeket.

- ígérte a honvédelmi tárca sajtóosztálya, amikor az új szabályzatról érdeklődtünk.

Hogy pontosan mik lesznek a tetoválásra vonatkozó szabályok, előfordulhat-e majd, hogy egy tetoválás akadálya lesz valamilyen szolgálat ellátásának, arra egyelőre nem kaptunk választ, mondván: az új szabályozás még kidolgozás alatt van.

A Honvédelmi Minisztérium szerint iránymutatás egyébként már most is van: „az egyenruha szellemiségével össze nem egyeztethető ékítmények, ékszerek - így például a tetoválások – látható helyen nem megengedhetőek”. Ezt az általános elvet fogja részletezni az új öltözködési szabályzat. A sajtóosztály szerint „az egyenruha szellemisége megköveteli a politikai semlegességet”, és ez nem egyeztethető össze

  • semmiféle politikai hovatartozást jelző
  • vagy szélsőséges eszmékhez tartozó
  • közerkölcsöt sértő
  • másokat megbotránkoztató szimbólum használatával sem az egyenruhán, sem a testen.

A szabályozás másik része a munkavédelmi szabályokkal függ össze. Gyakorlatokon a szolgálati szabályzat tiltja gyűrűk, fülbevalók viselését is, írta a sajtóosztály, felvillantva néhány borzalmas képet:

Könnyen belátható, hogy milyen veszélyeket hordoz, mondjuk a lábgyűrű használata egy több kilométeres menetgyakorlat alatt, vagy intim testrészen hordott pearcing pl. épületharcászat, akadálypálya, vagy kötélen való ereszkedés közben.

Hasonló veszélyek a civil irodai dolgozókat nyilván nemigen fenyegetik, de a kilátszó tetoválást, testékszert egyes minisztériumokban is tiltják. A nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési minisztériumban is ott van az öltözködési előírások között: "Az öltözetnek takarnia kell a tetoválást, a piercinget, a köldököt, illetve a fehérneműt".

Tetoválásokkal kapcsolatos munkaügyi pernek nem találtuk nyomát az anonimizált bírósági határozatok tárában. Az ombudsman és Egyenlő Bánásmód Hatóság nyilvánosságra hozott esetei között sem láttunk egy ilyet sem. Amikor viszont a BBC-cikk kapcsán azt kértük tetovált olvasóinktól, írják meg saját tapasztalataikat a munkaerőpiacról, szinte csak rosszról hallottunk.



A kevés kivétel egyike, T. egy "elég nívós és exclusive sportklubban" dolgozik recepciósként. Neki még nem okozott sehol problémát nagy, jól látható, színes zenész tetkója.

G. utólag tudta meg, hogy csak azért vették fel, mert nem vették időben észre a tetoválást.

Pár hónapja jelentkeztem egy munkahelyre. Elegáns nadrág, ing, barna bőrcipő. Önéletrajz. Személyes elbeszélgetés, majd IQ teszt, személyiségteszt. Megállapodtunk a feltételekről (fizetés, stb.) Felvettek. Két hete dogozom a cégnél, mikor az egyik tulajdonosnak feltűnt, hogy tetoválás van a kezemen (cseresznyevirágok, lótuszvirág). Próbált belémveszni, pár egyszerű mondattal kezeltem a helyzetet. Aztán annyit mondott, hogy ha a felvétel előtt látta volna a tetkóm, nem vesznek fel.

A beszólogatásokból G-nek elege lett, már nem dolgozik ott.

Z. mérnökként dolgozott, irodai munkában. Tárgyalásokra nem járt, nem volt szem előtt. Nyolc hónapja volt már a munkahelyén, amikor valóra vált egy álma, csinált egy saját készítésű elektromos biciklit, és úgy döntött, megjutalmazza magát egy tetoválással. Felvarratta az alkarjára a kedvenc idézetét. (Z. külön megjegyezte: az idézet nem az, "Basszunk be, szarjunk le mindent", vagy "Halál mindenkire rajtam kívül!", hanem egy sima, de sokat mondó bölcselet. Nem Coelho, és nem is Oravecz Nóra). Még aznap behívták a HR-osztályra.

Számon kérték, miért olyan helyre csináltatta, ahol mindenki látja, és miért nem kérdezte meg őket előre. Arra hivatkoztak, hogy a munkaszerződésben benne van a külső megjelenés. Z. hiába érvelt, hogy de hát ő nem koszos ruhában, ápolatlanul megy dolgozni, csak egy felirat van a kezén.

Egy hét múlva a közvetlen felettese hívatta be. Z. megkérdezte, mi történt volna, ha már előtte meglett volna a tetoválása, ha az állásinterjúra hosszú ujjú ingben ment volna, és másnap meglátják, mi van a karján. "Az megtévesztés lett volna" - volt a válasz. A főnöke azzal érvelt, hogy rossz példát mutat, és a tetoválása a cégre nézve kellemetlen.

Z. is maga kezdett végül más munkát keresni. Az új helyen már nem volt gond, sőt az interjú röhögésbe ment át, mikor kiderült, miért vált munkahelyet.

Zs. viszont, aki most Angliában él, nem csak egy munkahelyen szerzett rossz tapasztalatot.

Mielőtt ideköltöztem, évekig igyekeztem Magyarországon munkát találni. Később dolgoztam állami alkalmazottként az egyik vidéki társadalombiztosítási irodában, egy könyvkiadónál és más pozíciókban is. Ezek mindegyikében probléma volt a megjelenésem. Több állásinterjún is nyílt visszautasításban volt részem a testékszereim és tetoválásaim miatt. Több esetben is  kikötés volt, hogy munkaidőben - évszaktól függetlenül - hosszú ujjú felsőt és hosszú szoknyát vagy nadrágot kellett volna viselnem. Kikötés volt, hogy a tetoválásaim, és ezáltal önmagam, a személyiségemnek ez a része rejtve maradjon az ügyfelek elől.

Most, Angliában egy forgalmas szállodalánc egyik éttermének a főszakácsa. A tetoválása itt senkit nem zavar.

A cikket a Facebook-oldalunkon kommentelheti.