Kirúghatják a gólyatáboros botrányok felelőseit

2014.09.17. 12:10

Fegyelmi eljárás dönt az ELTE-TÓK (Tanító és Óvóképző és Főiskolai Kar) Hallgatói Önkormányzata elnökének hallgatói jogviszonyáról, mert a gólyatáborban megerőszakolt lány ügyében indított belső tényfeltáró vizsgálat megállapította, hogy az elnök valóban tudott az elkövető korábbi szexuális visszaéléseiről, és ennek ellenére a férfi közreműködői feladatkörrel, szervezőként részt vehetett a táborban – közölte egy szerdai sajtótájékoztatón dr. Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára.

Az ügyben a HÖK-elnökön kívül az elkövető ellen is fegyelmit indítanak, így őt is kirúghatják, de amíg az ellene indított rendőrségi eljárás tart, addig a fegyelmi eljárás nem folytatható le.Az ELTE-TÓK gólyatáborának szervezői közül más nem tudott az erőszakoló előéletéről, ezt a férfi egy korábbi áldozata is megerősítette az egyetemi vizsgálóbizottságnak.

A gólyatáborban megerőszakolt lánynak az ELTE pszichológiai és egyéb segítséget is nyújt a trauma feldolgolzásában, az egyetem rektora, dr. Mezey Barna pedig egy levelet is írt neki.

Obszcén dal a jogászoknál

Az ELTE-ÁJTK gólyatáborában az elsőéves hallgatókkal a pályaudvaron obszcén dalokat énekeltető szervezőkkel szemben is fegyelmi eljárás indult, amelynek során három instruktori körös hallgató jogviszonyát akár meg is szüntethetik.

Fegyelmi indul még az „éneklős ügyben” az ELTE-ÁJK HÖK-elnöke és rendezvényszervező alelnöke, továbbá az instruktori kör vezetője ellen is, de az ő hallgatói jogviszonyuk nincs veszélyben.

majomhaz
Fotó: majomhaz.com

Rónay Zoltán főtitkár elmondta, hogy a probléma nem az „évek óta ismert, vaskos jogászinduló” éneklésével volt, hanem az instruktori kör saját indulójával, amely obszcenitásával súlyosan sértette az egyetem hírnevét.

Egyébként Fábry György az ELTE kommunikációs rektorhelyettese elmondta a botrányokkal kapcsolatban, hogy

a meghallgatott 200 diák szerint a gólyatáborokban nem voltak szexuális tartalmú, megalázó játékok.

Azt is hozzátette, hogy az ELTE-nek tíz gólyatábora volt idén, ezek többségében minden rendben zajlott, a közel kétszáz felsőbb éves szervező nagy többsége jól végezte dolgát.

Engedélyeztetni kell a gólyatábori programokat

A belső vizsgálat nyomán egy 15 oldalas jelenés készült, benne javaslatokkal a HÖK működésének és szabályozásának megváltoztatásáról és a gólyatáborok szervezésének szigorúbb ellenőrzéséről. A tervek szerint ezentúl a gólyatáborok részletes programtervét engedélyeztetni kell majd a rektori irodával, a táborok szervezőinek pedig komoly szakmai és erkölcsi feltételeknek kell megfelelniük, és részvételüket az egyes egyetemi karok vezetése hagyhatja jóvá. Az egyetem azt is szabályozni szeretné, hogy mennyit ihatnak a szervezők, és hogyan viselkedhetnek az gólyákkal, erkölcsi bizonyítványt ugyanakkor nem kérhet a szervezőktől.

A szabályok szigorítása a hallgatói önkormányzatokat is érinti, bár az ELTE nem szeretné „hangulati alapon” meggyengíteni a hallgatók részvételét az egyetemi döntéshozó szervekben. A HÖK-öt ezért főleg gazdasági szempontból gyengítenék meg, a hallgatói érdekképviseletek lényegében semmilyen gazdasági és vállalkozói tevékenységet nem végezhetnének ezentúl, sem közvetlenül, sem a hozzájuk kötődő alapítványokon vagy civil szervezeteken keresztül.