Ökotárs: Kibújt a szög a zsákból a Kehi nyilatkozatával

2014.09.18. 18:20 Módosítva: 2017.01.12. 13:09

Mind a négy, a norvég alapot felügyelő magyar civil szervezet adószámát felfüggeszti a Kehi. A hivatal csütörtök délután adott ki nyilatkozatot, azután, hogy beszámoltunk az egyik norvég alapot kezelő civil szervezet adószámának letiltásáról. A Kehi lépését azzal indokolta, hogy „a konzorciumban részt vevő alapítványok több milliárd forint közpénz elosztását végzik, a tevékenységükkel kapcsolatban számos kérdésben titkolóznak, és egyes adatokat a vizsgálat többszöri kérése ellenére sem bocsátottak rendelkezésre.”

Ezek Kehi vádjai, és az Ökotárs válaszai

A Kehi a vizsgálatát azzal indokolta, hogy „a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint [a civilek] közpénzeket osztanak, közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, így a tevékenységükkel kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak, vagyis azokat nem csak a Kehi, hanem bárki jogosult megismerni.”

Ökotárs: A pénz nem magyar közpénz, az Norvégiából, egy brüsszeli szervezeten keresztül közvetlenül a támogatott szervezetekhez kerül. Bár a téma szempontjából irreleváns, de a pénz még a most vizsgált négy civil szervezeten sem megy keresztül. A norvég állam sem magyar állami forrásként tartja számon a támogatást. Ha pedig nem az, akkor a Kehinek nincs joga vizsgálni ezen pénzeket.

A nyilatkozat azt sugallja, hogy a civil szervezetek titkolták az adatokat a Kehi elől, noha azok folyamatosan elérhetőek voltak az Ökotárs honlapján. (És itt is)

Kehi: A mai napig nem árulták el például, hogy kik és milyen eljárásban döntenek a Norvég Civil Alap keretében Magyarországra érkező több milliárd forint elosztásáról.

Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs egyik vezetője: "Az állítás tényszerűen nem igaz, az eljárásrend fenn van a honlapon. Az értékelők nevét ennek megfelelően nem hozhatjuk nyilvánosságra, amíg a pályázat le nem zárul, hiszen különben akár a pályázók, akár más nyomást gyakorolhatna rájuk. A nevek jövő februártól már nem titkosak.

A Kehinek a neveket azért sem adjuk át, mert a tapasztalatok szerint ami hozzájuk kerül, az nem marad titok. Az ügyünkben többször előfordult, hogy a szervezetek által átadott anyagokból másnap a kormány közeli sajtóban jelentek meg részletek." (Az egyik ilyen esettel itt foglalkoztunk részletesen.)

Kehi: Nem árulták el azt sem, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek pályáztak, de nem kaptak támogatást, és azt sem tudni, hogy elutasításukra milyen szakmai vagy egyéb indokok alapján került sor.

Foltányi Zsuzsa: Aki közpénzt kap, bár itt norvég közpénzről van szó, az vállalja a nyilvánosságot. Az ezzel kapcsolatos információk olvashatók is a honlapunkon. De aki nem nyer, annak az adatait sehol nem szokták nyilvánosságra hozni. Ennek oka, hogy a vesztesek nem szeretnék, ha ezzel kipellengéreznék őket. Másrészt a pályázat olyan információkat tartalmazhat, amelyeket esetleg majd egy más pályázatban akarnak felhasználni. A vesztes pályázóktól nem kértünk felhatalmazást arra, hogy pályázatukat egy harmadik félnek kiadjuk.

A Kehi ezen kérésével bújik ki a szög a zsákból. A vesztes pályázatokból gazdasági következtetés nem vonható le. Itt a Kehi egyszerűen politikai hipotézist próbál bizonyítani, ami egyébként nonszensz. 

(Lázár János hónapokkal ezelőtt azzal az érvvel kezdte a civilek támadását, hogy ők valójában az LMP titkos támogatói.)

Kehi: Az ellenőrzés során kért többi adatot sok esetben szelektálva, kitakarva, ellenőrzésre alkalmatlan módon bocsátották rendelkezésre.

Foltányi Zsuzsa: Egyes adatokat személyiségi jogi okokból takartunk ki, ilyenek voltak például a Labrisz Leszbikus Egyesület konferenciáin résztvevők nevei.

Kitakartuk az alvállalkozóink neveit is. A számlákat átadtuk a Kehinek, a teljesítést bizonyító dokumentumokat is. De mi köze a Kehinek ahhoz, hogy ki volt a tipográfus egy nyomtatványunknál? Azért döntöttünk így, mert ebben a politikailag motivált ügyben nem szeretnénk, ha mások, mondjuk a tipográfus is állami vegzatúrának legyen kitéve. Átadtuk a számlát, a nyomtatványt, ezek alapján minden ellenőrizhető. Itt is érezhető, hogy ideológiai alapon próbálnak adatokat gyűjteni egy olyan kör ellen, akik a számukra nem szimpatikus szektor tagjai.