Még Bokros is előzheti Falus Ferencet

2014.09.19. 12:05

Pénteken kijött a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása, mely szerint Tarlós Istvánt a választási hajlandósággal bírók fele támogatja, a közös baloldali jelölt Falus Ferenc viszont 11 százalékos támogatottságával a harmadik helyre szorul a 14 százalékot elérő Bokros Lajos mögé. Az LMP-s Csárdi Antal és a jobbikos Staudt Gábor 7-7 százalékot érne el a kutatás alapján, egyéb jelöltre pedig a megkérdezettek 2 százaléka szavazna.  A Nézőpont a válaszadók között mintegy 9 százaléknyi baloldali szimpatizánst mért, ők még nem tudják, Bokrosra vagy Falusra adják majd voksukat.

Ez az eredmény még rosszabb képet mutat Falus helyzetéről, mint a szerdai Ipsos-kutatás, mely – számszerűsítés nélkül – két és félszer annyi támogatót mért Tarlósnak mint Falusnak.

A szeptember 7. és 17. között készített 1000 fős reprezentatív telefonos kutatásban Tarlós az összes megkérdezett között is utcahosszal vezet: itt 38 százaléka van, míg Bokros Lajos 12-, Falus Ferenc pedig 8 százalékot kapna. Csárdit és Staudtot itt is egyenlőre mérték: 3-3 százaléknyi a táboruk.

A Fidesz-KDNP fölénye a pártpreferenciákban is megmutatkozik. A kormánypárt az összes megkérdezett között 32 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a három baloldali párt összesen is csak 26-tal – a megoszlás: Együtt-PM 10, MSZP és DK 8-8 százalék. Az LMP bőven a hibahatáron belül, de megelőzi a szocialistákat és Gyurcsányékat is, a Nézőpont 9 százalékot mért nekik. A Jobbik továbbra sem különösebben népszerű a fővárosban, csak 7 százalékos a támogatottsága.

Nezopont Intezet kutatas

Bár a baloldali blokk és a kormánypárt különbsége nem tűnik nagynak, a fideszes győzelmet valószínűsítheti az, hogy a választók kétharmada – 65 százaléka - alapvetően elégedett saját kerületének – zömmel ugye fideszes - polgármesterével.